Pe 20 iulie, credincioșii ortodocși celebrează figura emblematică a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un profet care a trăit cu aproximativ 800 de ani înainte de nașterea lui Hristos, în perioada domniei regelui Ahab al Iudeilor.
Ahab, căsătorit cu Izabela din Sidon, o adepta a cultului lui Baal, a fost influențat de ea să abandoneze credința strămoșească și să îmbrățișeze idolatria. Această alegere a dus la o îndepărtare de Dumnezeul cel adevărat, iar regele, lăsându-se condus de stricăciunea vremii, a renunțat la mântuirea sufletului său.
În urma acestei rătăciri, Sfântul Ilie a fost trimis de Dumnezeu să-l avertizeze pe rege, mustrându-l pentru faptele sale. Neavând succes în a-l întoarce pe Ahab pe calea credinței, Ilie a prezis o foamete severă ce va afecta țara timp de trei ani și jumătate, ca pedeapsă pentru abaterile de la credință.
După această perioadă, foametea a fost încheiată printr-o ploaie binecuvântată, venită la rugăciunea prorocului. Conform tradiției biblice, Sfântul Ilie va reveni pe pământ la finalul timpurilor, având rolul de înainte-mergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos, unde va înfrunta Antihristul, fiind apoi omorât și înviat de Mântuitorul.