Pe 2 iunie, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” a organizat la Muzeul Satului din Baia Mare o activitate esențială în cadrul proiectului „Cuvântul-spirit, sunet, culoare”, ajuns la cea de-a IV-a ediție și inclus în Calendarul de proiecte județene de educație extrașcolară (CPEEJ).
Evenimentul a cuprins două ateliere: Întâlnire cu un scriitor și Atelier interdisciplinar, realizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, reprezentat de inspectorul de limba și literatura română, prof. SABĂU Adrian Vasile, cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, reprezentat de directorul MARE Monica și muzeografa FILIP Gabriela, precum și cu Palatul Copiilor din Baia Mare, reprezentat de prof. GHERGHEL Raluca și prof. BALAZSI Lavinia.
Aflat în fața unui public format din elevi ai școlii organizatoare și ai altor școli partenere din județ, scriitorul Iacob Oniga a împărtășit idei profunde despre esența scrisului autentic, afirmând: „Inspirația mea este satul, sunt oamenii și identitatea mea de român… Trăirile mele, identitatea națională …asta m-a îndemnat să scriu…”. Autor a cinci volume de poezii și șase de proză, întâlnirea cu scriitorul a fost marcată de un model uman bazat pe valorile străbune și „amintirile din patria cuvântului”.
În cadrul întâlnirii, elevii au fost invitați să călătorească în timp, imaginându-și copilul de altădată, cu ghiozdan de lemn, opinci și o mare determinare de a reuși în viață. De asemenea, elevii pasionați de lectură au fost premiați pentru participarea lor la concursul „Cartea-comoară de învățătură”, iar tinerii talentați la desen și culoare au prezentat lucrări individuale sau în echipă, incluse în expoziția tematică „Lumea satului”.