Recent, Muzeul Satului a găzduit o serie de ateliere de vacanță, atrăgând mulți copii dornici să învețe meșteșuguri tradiționale. Activitățile au inclus olărit, coacerea pâinii și crearea de obiecte din fibre naturale și mărgele.
În prima zi, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu olăritul, unde, sub îndrumarea profesorilor Chira Ica și Rodica Trif, au creat vase și figurine din lut. Atmosfera a fost una plină de entuziasm, iar zâmbetele copiilor au fost dovada bucuriei și a învățării.
Ziua următoare a fost marcată de un atelier de pâine, gestionat de echipa de la Brutăria Baia Sprie. Copiii au învățat să modeleze aluatul, creând diverse forme, care au fost apoi coapte în cuptorul tradițional al muzeului. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean au oferit informații utile despre siguranță și ajutor în situații de urgență. La final, micii brutarau au primit diplome, baloane și stickere.
În cea de-a treia zi, copiii au explorat creativitatea, realizând îngerași din fibre naturale și brățări din mărgele, sub îndrumarea meșterițelor Maria Brete și Viorelia Butcure. Voluntarii de la Crucea Roșie le-au prezentat tehnici de prim ajutor, inclusiv manevre de resuscitare.
Atelierele s-au încheiat cu o sesiune dedicată artei fotografiei, unde muzeograful Cristian Robescu le-a explicat copiilor istoria fotografiei și tehnicile de bază. După o parte teoretică, micii fotografi au explorat muzeul, surprinzând imagini ale patrimoniului cultural. Comisarul-șef Popescu Nicolae a discutat despre importanța respectării regulilor. Fiecare participant a plecat acasă cu o diplomă de „Meșter Junior” și cu fotografia preferată realizată în acea zi.