Evaluarea parlamentarilor ieșeni: cine a strălucit și cine a dezamăgit?

Evaluarea parlamentarilor ieșeni: cine a strălucit și cine a dezamăgit?

Încheierea primei sesiuni parlamentare pentru cei 17 aleși ai Iașului, care au preluat mandatul la finalul anului trecut, nu a adus dovezi clare că locuitorii județului beneficiază de îmbunătățiri semnificative. Întrebarea rămâne: cum s-au implicat aceștia pentru binele comunității?

Un număr de patru parlamentari ieșeni nu au ridicat întrebări adresate miniștrilor pe subiecte relevante pentru județ. Sorin Afloarei (PNL), Ancuța-Florina Irimia (POT), Alexandru Rafila (PSD) și Cristina-Gabriella Dumitrescu (AUR) nu au considerat necesar să abordeze teme de interes public.

Este de remarcat că Sorin Afloarei, supranumit „deputatul de 10 zile”, a fost prezent doar pentru a depune jurământul, demisionând ulterior pentru a evita incompatibilitatea cu funcția de președinte al Consiliului Județean.

În continuare, Sorin Năcuță (PNL), care a preluat mandatul său, nu a adus în discuție aspecte specifice ieșene, în ciuda intervenției sale în cadrul unei ședințe pentru a susține Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.

Printre senatorii ieșeni, doar Petrică Lucian Rusu a ridicat o problemă legată de construcția căii ferate Iași-Botoșani, dar ministrul Grindeanu nu a oferit un răspuns. De asemenea, nu s-a reînoit solicitarea, lăsând proiectul într-o stare de incertitudine.

În ceea ce privește interpelările, președinții filialelor de partid au fost cei mai activi în abordarea subiectelor locale. Alexandru Muraru (PNL) a formulat 22 de interpelări, dintre care 16 erau legate de problemele județului, iar Bogdan Cojocaru (PSD) a avut 17 interpelări, 11 fiind de interes local. De asemenea, deputata AUR, Cristina Dascălu, a avut un număr impresionant de 126 de interpelări, însă nu toate au fost răspunse.

În ceea ce privește inițiativele legislative, deputații și senatorii din Iași au susținut unele proiecte, însă doar două au primit sprijin din partea lui Silviu Gurlui (AUR) și Alexandru Rafila (PSD). Ștefan Tanasă (USR) a semnat 35 de proiecte.

Participarea la vot este un alt indiciu al implicării parlamentare. Mai mulți aleși au fost absenți de la tribuna Camerei Deputaților, iar Alexandru Rafila s-a remarcat printr-o prezență redusă, având doar 344 de voturi exprimate. În contrast, Bogdan Cojocaru a participat activ, cu 624 de voturi din 652.

La Senat, Marius Bodea (USR) a fost cel mai activ, cu 145 de voturi, în timp ce cei mai puțin activi au fost Cristina-Gabriella Dumitrescu (AUR) și Dumitru Manea, cu 120 și, respectiv, 127 de voturi. Petrică Rusu a avut 105 participări.

Sesiunea parlamentară s-a încheiat în iunie, iar parlamentarii se bucură acum de o vacanță până în septembrie, cu posibilitatea de a fi chemați pentru o sesiune extraordinară dacă Guvernul va solicita aceasta pentru a aborda probleme economice.

Informatii preluate si adaptate din: Ziarul de Iasi
Etichete: activitate parlamentară Iași inițiative legislative interpelări parlamentari voturi
Autor: Radulescu Mihai