Pe 3 iulie, la ora 12:00, Centrul Cultural Județean Harghita a organizat o conferință de presă pentru a anunța detalii despre Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, care va avea loc în 2025. Angéla Ferencz, managerul centrului și directoarea festivalului, a fost însoțită de viceprimarul Enikő Sógor, directorul artistic Ignác Filip și consilierul artistic András Szabó, pentru a discuta tema ediției curente, programul concertelor și alte aspecte importante.
Festivalul a debutat cu o interpretare a Concertului în Mi major pentru clavecin de Johann Sebastian Bach, realizată de profesoara Orsolya Ványolós de la Liceul de Artă „Nagy István”. Viceprimarul Sógor a evidențiat relevanța festivalului atât pe plan local, cât și internațional, menționând contribuția acestuia la aniversarea a 340 de ani de la nașterea și 275 de ani de la moartea lui Bach.
Programul festivalului este variat, incluzând 17 concerte, dintre care 12 dedicate operei lui Johann Sebastian Bach. Ignác Filip a menționat dificultatea alegerii repertoriului, având în vedere vastitatea moștenirii lăsate de compozitor.
Punctul culminant va fi interpretarea Misei în si minor de către Baroque Festival Orchestra, alături de Corul Bach al Bisericii Negre și Corul de Cameră Lux Aurumque, programată în datele de 11 și 12 iulie.
În cadrul festivalului, vor avea loc și alte concerte notabile, incluzând un concert aniversar al Ansamblului Baroc Transylvania, recitaluri de lăută și interpretări ale lucrărilor lui Bach de către diferiți artiști, toate desfășurându-se în diverse locații din oraș.
Consilierul artistic Szabó András a subliniat munca intensă depusă pentru organizarea festivalului, care implică discuții cu artiștii pe parcursul întregului an. Angéla Ferencz a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat, evidențiind importanța muncii în echipă.
Festivalul va include și o Universitate de Vară de Muzică Veche, care începe pe 5 iulie și oferă cursuri de măiestrie pentru 40 de elevi. Concertul de închidere este programat pe 11 iulie.
Biletele pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural Márton Áron sau de la locațiile concertelor, iar prețurile variază între 15 și 50 de lei. De asemenea, copiii sub 14 ani au acces gratuit.
În cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, evenimentele în aer liber vor fi relocate în Cetatea Mikó, iar modificările vor fi anunțate pe platformele oficiale ale festivalului.