Cultură în Gorj: evenimente de succes în perioada mai-iunie 2025

Cultură în Gorj: evenimente de succes în perioada mai-iunie 2025

În data de 26 iunie 2025, dr. Ionuț-Viorel Bordeiași, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT Gorj), a prezentat activitățile culturale desfășurate între 16 mai și 23 iunie 2025, în cadrul unei conferințe de presă.

Printre cele mai importante evenimente menționate, Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, desfășurat între 16 și 18 mai 2025 la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești, a fost un punct de atracție major. Acesta a oferit vizibilitate județului la nivel internațional și a inclus acordarea Premiilor Omnia, recunoscute pentru contribuțiile literare. Anul acesta, premiile au fost obținute de autori precum Ioan T. Morar, Dinu Flămând, Angelo Mitchievici și Manuel Rico, invitat special din Spania.

Pe 21 mai, CJCPCT Gorj a participat la Zilele comunei Borăscu, unde a fost promovată o colecție muzeală etnografică locală. De asemenea, între 24 și 25 mai, a avut loc Festivalul „Urcatul oilor la munte” la Novaci, un eveniment vibrant ce a inclus ansambluri folclorice și activități tradiționale. Ansamblul Folcloric Nedeia din Novaci a fost distins cu titlul de „Ansamblu Folcloric Reprezentativ al Județului Gorj” și va participa la Festivalul Internațional de Folclor de la Alencon, Franța.

La 30 mai, a fost vernisată expoziția „O lume minunată”, dedicată Zilei Copilului, cu lucrări de la unsprezece fotografi renumiți. Între 31 mai și 1 iunie, Festivalul Folcloric „La Poalele Cetății” a adus bucurie comunității, fiind dedicat copiilor și tradițiilor populare.

Pe 5 iunie, CJCPCT Gorj a organizat o expoziție fotografică la Muzeul „REGIUNII PORTILOR DE FIER”, iar pe 13 iunie, a avut loc Festivalul Național de Poezie și Creație Artistică „Freamăt de Codru” la Florești, subliniind legătura dintre poezie și tradiția locală. În data de 17 iunie, a fost inaugurată o expoziție dedicată Iei românești, evidențiind costumele populare românești contemporane.

La 21 iunie, comuna Urdari a sărbătorit 530 de ani de atestare documentară, iar la 21-22 iunie, Festivalul „România Autentică – Hobița 2025” a reunit peste 130 de meșteri populari, promovând meșteșugurile tradiționale. La finalul perioadei, pe 23 iunie, a avut loc un vernisaj de grafică digitală semnat de artistul Claudiu Spasici, consolidând colaborările culturale între Gorj și alte regiuni.

Astfel, CJCPCT Gorj continuă să se implice activ în promovarea culturii și tradițiilor locale, având un impact semnificativ asupra comunității și asupra tinerelor generații.

Informatii preluate si adaptate din: Gorjeanul
Etichete: artă cultură evenimente culturale expoziții festivaluri Gorj literatură tradiții
Autor: Radulescu Mihai