Conform informațiilor furnizate de directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu, Petra Ochișor, un număr de 1.451 de cultivatori au depus documente pentru a beneficia de sprijin financiar destinat legumelor cultivate în spații protejate. Această inițiativă se aliniază Hotărârii de Guvern nr. 325, care va fi în vigoare între 2025 și 2027.
Termenul limită pentru depunerea documentației a fost stabilit pentru 24 octombrie. Aceasta permite fermierilor să închidă procedura și să demonstreze că îndeplinesc condițiile necesare pentru a primi 1,5 euro pe metru pătrat de cultură.
Un aspect important al programului este extinderea tipurilor de culturi acceptate. Deși anterior era cunoscut sub numele de Programul Tomata, acum se permite cultivarea unei varietăți de legume, inclusiv salată, spanac, ceapă verde, castraveți, fasole și vinete. Fermierii care dețin un minim de 1.000 de metri pătrați de spațiu protejat pot beneficia de acest sprijin, având astfel opțiunea de a diversifica culturile și de a evita monocultura.
În plus, pentru a fi eligibili pentru sprijin, cultivatorii trebuie să respecte anumite proporții în ceea ce privește cultura de tomate, în funcție de suprafața totală de teren pe care o dețin. De exemplu, pentru suprafețe de 3.000-4.000 de metri pătrați, este necesar să existe minimum 2.000 de metri pătrați dedicați tomatelor.
Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, a subliniat că numărul de beneficiari înscriși în program este semnificativ, având în vedere că mulți dintre aceștia dețin suprafețe mai mari de teren protejat.