Cum influențează vremea recoltele de cereale în Giurgiu: interviu cu directorul DAJ

Cum influențează vremea recoltele de cereale în Giurgiu: interviu cu directorul DAJ

Directorul Direcției de Agricultură din județul Giurgiu, Petra Ochișor, a discutat recent despre starea recoltei de cereale, în special orz, și impactul vremii asupra fermierilor. Deși la începutul sezonului, agricultorii erau optimiști cu privire la recoltele de orz, fenomenele meteorologice adverse, cum ar fi vijeliile și ploile torențiale, au afectat grav lanurile, făcându-le să fie culcate la recoltare.

Conform estimărilor, producția medie de orz în județul Giurgiu variază între 5.500 și 7.000 kg/ha. Mulți fermieri, inclusiv persoane fizice și întreprinderi familiale, au ales să cultive orz, având în vedere utilizarea acestuia în hrana animalelor, mai ales după dificultățile întâmpinate la recolta de porumb anul trecut.

Deși unii agricultori au obținut recolte satisfăcătoare, prețul de vânzare, care se află între 0,7 și 0,72 lei/kg, nu acoperă costurile de producție, ceea ce îngrijorează fermierii în privința rentabilității. Ochișor subliniază că mulți agricultori se confruntă cu incertitudini legate de asigurarea culturilor, având în vedere riscurile climatice.

Recoltarea la grâu și rapiță a fost, de asemenea, accelerată din cauza temperaturilor ridicate. Fermierii sunt rezervați și așteaptă să vadă producțiile finale înainte de a face estimări. Umiditatea grâului, care este încă destul de ridicată, complică și mai mult procesul de recoltare, iar ploile recente au întârziat lucrările necesare.

În ciuda acestor provocări, comparativ cu județele vecine, starea culturilor din județul Giurgiu se prezintă relativ bine. Urmează recoltarea altor culturi, cum ar fi rapița, mazărea și floarea-soarelui, iar fermierii sunt deja orientați spre hibrizi mai rezistenți la schimbările climatice.

Etichete: agricultori cereale DAJ fermieri Giurgiu orz recolte vreme
Autor: Raluca Stoica