Uniunea Europeană, solicitată să reacționeze față de planurile Ungariei de a restricționa presa liberă

Uniunea Europeană, solicitată să reacționeze față de planurile Ungariei de a restricționa presa liberă

Organizațiile internaționale au avertizat că, în cazul adoptării acestei legi, s-ar putea ajunge la „interzicerea efectivă a presei libere”, conform celor relatate de The Guardian.

La începutul acestei luni, partidul populist de dreapta al lui Viktor Orbán, Fidesz, a propus o lege care ar permite guvernului să monitorizeze, să sancționeze și, eventual, să interzică organizațiile care primesc orice formă de finanțare externă, inclusiv donații sau granturi europene.

Acuzații și reacții politice

Propunerea a fost imediat criticată de politicienii din opoziție, care susțin că aceasta ar deschide calea guvernului pentru a închide toate instituțiile media independente și organizațiile non-guvernamentale implicate în viața publică.

O declarație publicată săptămâna aceasta, semnată de lideri ai presei din 23 de țări, descrie proiectul de lege ca fiind aliniat cu „tacticile autoritare” observate în Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin, făcând referire la legislația rusească privind „agenții străini”.

Implicarea Uniunii Europene

Legea ungară, care ar permite guvernului să treacă pe liste negre organizațiile, să impună amenzi uriașe și să interzică primirea de donații, este formulată „atât de vag, încât s-ar putea aplica practic oricărei organizații implicate în viața sau dezbaterea publică”, se arată în documentul respectiv.

„Supraviețuirea presei libere nu este o problemă locală, în special într-o regiune în care tot mai mulți lideri populiști adoptă tehnicile lui Viktor Orbán”, a subliniat un expert în domeniu.

Declarația, semnată inclusiv de redactorul-șef al The Guardian, Katharine Viner, precum și de editori de la Libération (Franța) și Gazeta Wyborcza (Polonia), solicită Uniunii Europene și guvernelor europene să depună toate eforturile necesare pentru a preveni adoptarea acestui proiect de lege.

Consecințele pentru democrația ungară

De la revenirea sa la putere în 2010, Orbán a fost acuzat în mod repetat de încercarea de a slăbi instituțiile democratice și de a submina statul de drept în Ungaria. Printre cei mai afectați de această represiune s-a numărat presa independentă, care a înregistrat un declin accentuat.

Criticii afirmă că Orbán utilizează subvențiile de stat pentru a recompensa presa pro-guvernamentală și a sufoca publicațiile critice. Unele instituții media au fost preluate de oameni de afaceri loiali lui Orbán și transformate în canale oficiale de propagandă, astfel încât, în prezent, Fidesz și aliații săi controlează peste 80% din presa din Ungaria.

Proiectul de lege din această lună este considerat de critici ca fiind una dintre cele mai îndrăznețe mișcări ale lui Orbán până acum. „Scopul său este să reducă la tăcere toate vocile critice și să elimine ceea ce a mai rămas din democrația ungară, o dată pentru totdeauna”, se arată într-o declarație comună semnată de sute de organizații civice și de presă.

Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC), o organizație pentru drepturile omului, a descris proiectul de lege drept „un punct de cotitură întunecat în erodarea normelor democratice”. Într-o declarație, Márta Pardavi, co-președinta organizației, a declarat: „Dacă această lege trece, nu va marginaliza doar vocile independente ale Ungariei – le va stinge.”

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat.