Uniunea Europeană își continuă eforturile de a negocia cu administrația americană pentru a găsi o soluție amiabilă în contextul unor dispute comerciale recente. Deși discuțiile au avut loc săptămâna trecută la Washington, surse apropiate negocierilor indică faptul că nu s-au înregistrat progrese semnificative.
Pe parcursul următoarelor două săptămâni, negocierile vor continua. În prezent, SUA propun un tarif universal de peste 10% pentru bunurile importate din UE, cu excepții restrânse pentru aviație, produse medicale și medicamente generice, dar și pentru anumite băuturi și echipamente necesare.
De asemenea, s-a discutat despre stabilirea unor praguri tarifare pentru anumite sectoare și despre cote la oțel și aluminiu, menite să protejeze lanțurile de aprovizionare. Aceste măsuri ar putea complica relațiile comerciale, având în vedere că președintele american a avertizat cu privire la taxe de 30% pe exporturile europene, începând cu 1 august.
UE estimează că aceste tarife ar putea afecta produse în valoare de 380 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 70% din exporturile sale către SUA. În trecut, blocul comunitar a încercat să obțină excepții mai favorabile și să prevină impunerea de tarife suplimentare.
Cu toate că unele state membre ar putea fi deschise la acceptarea unor tarife mai mari, în schimbul unor excepții, Uniunea Europeană se pregătește de un plan de răspuns rapid, în cazul în care discuțiile nu vor duce la un acord. Orice acțiune de represalii va necesita, totuși, aprobarea liderilor europeni, dat fiind impactul economic semnificativ.