SUA acuză Cuba de lipsă de cooperare în combaterea terorismului

SUA acuză Cuba de lipsă de cooperare în combaterea terorismului

Departamentul de Stat al SUA a declarat, într-o declarație oficială, că există cel puțin 11 fugari americani care se află pe teritoriul Cubei. Aceștia includ mai multe persoane care se confruntă cu acuzații legate de terorism. Guvernul cubanez, conform celor menționate, "a demonstrat clar că nu intenționează să discute despre întoarcerea acestora" pentru a se prezenta în fața justiției din Statele Unite.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a contestat decizia secretarului de stat american, Marco Rubio, afirmând că aceasta se bazează pe informații false.

Reacția oficialilor cubanezi

Rodriguez a subliniat pe rețelele sociale, marți târziu, că este important să se reamintească faptul că agențiile din propria sa țară au prezentat dovezi contrare în 2024.

Anul trecut, oficialii din administrația Biden au decis să scoată Cuba de pe lista statelor care nu cooperează în domeniul aplicării legii, menționând reluarea cooperării între Cuba și SUA ca un motiv al acestei decizii.

Contextul internațional

De asemenea, lista de cooperare împotriva terorismului, pe care Departamentul de Stat este obligat prin lege să o furnizeze Congresului, nu coincide cu lista statelor care sponsorizează terorismul. Deși Biden a scos Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, fostul președinte Trump a revenit rapid asupra acestei decizii, impunând sancțiuni severe asupra națiunii cubaneze.

În plus, Departamentul de Stat a reconfirmat marți că Coreea de Nord, Iranul, Siria și Venezuela sunt state care nu colaborează cu SUA în eforturile de combatere a terorismului. Această certificare duce la interzicerea vânzării sau acordării de licențe pentru articole și servicii de apărare către aceste țări.