Rusia ar fi încercat să compromită camerele de supraveghere de la frontiere pentru a spiona și a întrerupe fluxul de ajutoare occidentale destinate Ucrainei, conform serviciilor de informații ale Regatului Unit și aliaților săi.
O unitate a serviciilor de informații militare ruse este acuzată de utilizarea mai multor metode pentru a viza organizațiile care oferă „asistență străină”, prin compromiterea camerelor de supraveghere de la punctele de trecere a frontierei, din gări și din apropierea instalațiilor militare.
Acuzațiile privind unitatea GRU 26165
Unitatea GRU 26165 este, de asemenea, acuzată că a trimis e-mailuri de phishing conținând conținut pornografic și informații profesionale false, obținând parole de conturi furate pentru a accesa diverse sisteme, notează The Guardian.
Se afirmă că această unitate, cunoscută și sub denumirile de APT 28 și Fancy Bear, a desfășurat campanii cibernetice malițioase împotriva organizațiilor publice și private din statele NATO începând cu anul 2022.
Avertismentele Centrului Național de Securitate Cibernetică
Centrul Național de Securitate Cibernetică din Regatul Unit (NCSC) a îndemnat companiile private implicate în furnizarea de ajutoare să „întreprindă măsuri imediate pentru a se proteja”.
„În plus față de targetarea entităților logistice, actorii din unitatea 26165 au folosit probabil accesul la camere de supraveghere din locații-cheie, cum ar fi în apropierea punctelor de trecere a frontierei, a instalațiilor militare și a gării, pentru a urmări mișcarea materialelor în Ucraina. De asemenea, au utilizat servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de trafic”, se menționează în nota de informare a NCSC.
Aproximativ 10.000 de camere ar fi fost accesate în apropierea „instalațiilor militare și a stațiilor feroviare, pentru a urmări circulația materialelor în Ucraina”, dintre care 80% se află în Ucraina și 10% în România. Se susține că 4% dintre camerele vizate se aflau în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia. Locațiile celorlalte camere vizate nu au fost menționate. Piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor.
Alte tentative au fost făcute pentru a colecta informații sensibile privind transporturile, cum ar fi orarele trenurilor și manifestele de transport. „În cel puțin un caz, actorii au încercat să utilizeze phishing-ul vocal pentru a obține acces la conturi privilegiate, pretinzându-se a fi personal IT”, conform avertismentului emis de 10 țări, inclusiv SUA, Franța și Germania.