Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: Robert Fico le consideră o propunere inadmisibilă

Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: Robert Fico le consideră o propunere inadmisibilă

La finalul unei întâlniri a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, Kaja Kallas a exprimat regretul că nu s-a ajuns la un consens pentru impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Totuși, aceasta a menționat că este optimistă în privința unui acord cu Slovacia, afirmând că „mingea este în terenul acesteia”.

Ministerul francez de Externe a comunicat că statele membre au cerut o intensificare a presiunii asupra Rusiei și a susținătorilor săi, în scopul de a obține o încetare a focului în conflictul din Ucraina. „Un pachet de sancțiuni, care ar putea fi cel mai semnificativ din 2022, ar trebui finalizat cât mai curând”, a adăugat ministerul.

Slovacia a solicitat Bruxelles-ului garanții pentru un proiect european care vizează reducerea treptată a importurilor de gaz rusesc, cu scopul de a le elimina complet până la 1 ianuarie 2028.

Surse au declarat că toate detaliile celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni au fost finalizate, însă un stat membru are rezerve în privința pragurilor de preț pentru petrolul rusesc.

Noile sancțiuni, propuse de Comisia Europeană în iunie, vizează în principal sectorul bancar și industria militară din Rusia. Diplomatul a menționat că se propune un plafon de preț cu 15% mai mic decât media pieței pentru importurile de petrol rusesc.

Robert Fico, premierul slovac, a declarat că reprezentantul țării sale a fost însărcinat să ceară amânarea votului asupra sancțiunilor, caracterizând propunerea Comisiei Europene de a opri importurile de gaz rusesc din 2028 drept „imbecilă”. Fico a subliniat că guvernul slovac este deschis la negocieri pentru asigurarea aprovizionării cu gaze după această dată.

Slovacia, care continuă să importe energie din Rusia, a avertizat despre posibilele repercusiuni economice ale renunțării la gazul rusesc, inclusiv creșterea prețurilor și riscurile legate de contractele cu Gazprom.

Fico a acuzat opoziția că a considerat sancțiunile UE ca fiind insuficiente și a criticat lipsa diversificării surselor de energie. De asemenea, a subliniat că rămânerea pe o cale de eliminare treptată a gazului rusesc ar putea genera costuri legale, fiind necesară o derogare pentru a respecta contractul existent cu Gazprom până în 2034.

Comisia Europeană a răspuns că este dispusă să intervină în caz de litigiu, dar nu a oferit o derogare. Aceasta a promis clarificări privind „întreruperea de urgență” a contractelor, în cazul creșterii prețurilor gazelor.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: gaz rusesc Robert Fico sancțiuni Slovacia Uniunea Europeană
Autor: Petronela Alina