Liderul de la Casa Albă a declarat că "se gândește" să efectueze o oprire în Turcia, mâine, pentru a discuta despre posibilele negocieri între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Kremlinul refuză să confirme dacă președintele rus va călători la Istanbul. În schimb, oficialii ruși se lăudau cu numărul tot mai mare de cetățeni care se oferă voluntar să lupte pe front.
Alegeri 2025
08:03 - Promisiunile electorale ale candidatului Nicușor Dan. Cum își propune primarul Capitalei să conducă România în contextul unui război la graniță.
08:02 - Promisiunile electorale ale candidatului George Simion. Ce soluții propune pentru a scoate România din criza politico-economică.
22:29 - Maia Sandu, apel la vot și mesaj de susținere pentru Nicușor Dan: „Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr.”
20:56 - Reacția premierului Poloniei la vizita „pro-rusului român George Simion” la Varșovia: „Totul este clar.”
Donald Trump a fost întâmpinat la scara avionului de prințul moștenitor al Regatului Saudit, Mohammad ben Salman. În cadrul acestui turneu, liderul american este însoțit de nume importante ale administrației sale, inclusiv de șeful diplomației, Marco Rubio, și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. De asemenea, sunt prezenți și liderii unor mari bănci și companii de tehnologie.
Atenția prințului saudit asupra detaliilor ceremoniale a fost evidentă, oferindu-i lui Trump o primire oficială grandioasă, cu escortă călare către palatul regal din Riad. În contrast, o serie de oficiali saudiți au stat răbdători la rând pentru a-i strânge mâna liderului american.
Monarhiile bogate și influente din Golful Persic - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar - sunt în măsură să-i ofere lui Trump ceremonii somptuoase, laude abundente, acorduri comerciale impresionante și suport diplomatic în cele trei crize pe care intenționează să le "rezolve": războaiele din Fâșia Gaza și Ucraina, precum și problema nucleară iraniană.
Mâine, Trump ar urma să ajungă în Qatar, dar ia în calcul o oprire la Istanbul. El a declarat: "Am lucrat neîncetat pentru a pune capăt vărsării de sânge dintre Rusia și Ucraina. Discuții foarte importante vor avea loc în Turcia la sfârșitul acestei săptămâni, probabil joi, care ar putea genera rezultate promițătoare. Oamenii noștri vor merge acolo. Marco (Rubio) va merge, iar alții se vor alătura. Vom vedea dacă reușim".
Cu toate acestea, rușii nu oferă semne că ar accepta un armistițiu. Dimpotrivă, ei continuă să aducă noi trupe pe linia frontului din estul Ucrainei și să atace zonele civile.
Zelenski a declarat: "Operațiunile de răspuns în caz de urgență se desfășoară în prezent la Harkov, după un atac cu drone rusești. Acesta a fost un alt atac împotriva unei instalații energetice din zona civilă. Rusia este ceea ce este. În timp ce toată lumea așteaptă un răspuns cu privire la o încetare a focului și la negocieri directe, ei răspund cu noi lovituri și atacuri".
Între timp, Putin se mândrește cu o armată în expansiune și cu un număr tot mai mare de voluntari care doresc să se alăture frontului. El a afirmat: "În timp ce autoritățile de la Kiev sunt ocupate cu mobilizări forțate, prindând oameni pe stradă ca pe niște câini vagabonzi, băieții noștri pleacă de bună voie la luptă. Facem recrutări, în timp ce (ucrainenii) abia reușesc să adune 30.000 de oameni, la noi venind 50-60.000 de oameni pe lună ca voluntari".
Declarațiile lui Putin vin la scurt timp după ce Republica Bașkortostan a devenit prima regiune a Federației Ruse care a dezvăluit public că peste 5.000 de soldați din acea zonă au fost uciși pe frontul ucrainean.