Sute de persoane au ieșit în stradă în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, în cele mai mari proteste organizate în Ucraina de la începutul invaziei rusești în februarie 2022.
„Este scandalos. Războiul ne-a adus multe tragedii, dar trebuie să ne luptăm pentru un viitor mai bun. Nu putem permite regresul. Vrem un guvern cinstit și fără corupție,” a declarat Anastasia, o studentă de 21 de ani la biologie, care a preferat să fie numită doar după prenume.
Deși protestele sunt restricționate din cauza legii marțiale, sute de civili, veterani și activiști anticorupție s-au adunat în centrul Kievului, scandând „Veto! Veto! Veto!” și îndreptându-se spre biroul președintelui Zelenski.
Semnătura acestuia era necesară pentru ca un proiect de lege controversat să devină lege, oferind procurorului general, numit politic, control asupra Biroului Național Anticorupție (NABU) și Parchetului Special Anticorupție (SAPO).
Stefan, un student la drept de 23 de ani, a declarat: „Restricțiile asupra instituțiilor anticorupție sunt inacceptabile și dăunează independenței acestora. Protestul nostru arată că nu tolerăm corupția, chiar și în timpul legii marțiale.”
Comisia Europeană a exprimat îngrijorare față de votul din parlamentul ucrainean, iar oficiali americani au criticat decizia ca fiind „incredibil de stupidă”.
Oleksandr Teren, un veteran care a pierdut ambele picioare în luptele cu armata rusă, a participat, subliniind că „această lege răuvoitoare nu ar trebui adoptată pe timp de război.”
Legea a fost propusă de parlamentari din partidul Servitorul Poporului al lui Zelenski și viza modificarea Codului penal al Ucrainei. Amendamentele recente au stârnit reacții negative pe întreg teritoriul țării, iar în ciuda protestelor, Zelenski a promulgat legea.