Nicușor Dan a afirmat că România va sprijini creșterea cheltuielilor pentru apărare, conform angajamentelor asumate de ceilalți membri NATO. Această măsură are scopul de a liniști investitorii și partenerii internaționali, demonstrând astfel că țara noastră își menține orientarea pro-occidentală, așa cum notează Financial Times.
Într-un interviu acordat publicației, Nicușor Dan a subliniat că România a făcut o alegere clară ca membru al UE și NATO, alegându-l pe el în detrimentul lui George Simion, care a câștigat primul tur de scrutin.
Alegeri 2025
„Vom rămâne parte a efortului european de a ajuta Ucraina să obțină pacea cea mai rezonabilă”, a declarat Dan înainte de a depune jurământul. „Aceasta înseamnă să continuăm să sprijinim Ucraina și să participăm la efortul european de a gestiona securitatea acesteia”.
Președintele ales a adăugat că România este pregătită să își crească cheltuielile pentru apărare, atingând noul obiectiv NATO de 3,5% din PIB, la care se va adăuga un procent suplimentar de 1,5% pentru infrastructură și securitate cibernetică, propus de secretarul general al organizației de apărare, Mark Rutte, și aprobat de cancelarul german Friedrich Merz.
Obiectivul va fi probabil convenit de liderii NATO în cadrul unui summit programat pentru luna iunie, după ce Donald Trump a amenințat că va retrage garanțiile americane de securitate dacă aliații nu cheltuiesc cel puțin 5% din PIB pentru propria securitate, în contrast cu obiectivul actual al NATO de 2%.
„Da, susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare”, a declarat Nicușor Dan, precizând că termenul de implementare a acestor cheltuieli va fi negociat cu SUA și ceilalți aliați. „Vom fi aliniați”, a adăugat el.
Noul guvern și provocările financiare
Angajamentul lui Nicușor Dan de a crește cheltuielile pentru apărare vine într-un context economic delicat pentru România, unde deficitul bugetar a ajuns la 9,3% din PIB anul trecut, cel mai ridicat din UE, conform Financial Times.
Deși Comisia Europeană permite excluderea cheltuielilor pentru apărare de la normele fiscale ale blocului comunitar, Bucureștiul se află sub presiune pentru a reduce alte cheltuieli—o sarcină nepopulară pentru viitorul guvern. Bruxelles-ul a amenințat că va intensifica procedura de deficit excesiv pe 4 iunie și ar putea suspenda fondurile UE dacă noul guvern nu va prezenta planuri credibile pentru reducerea deficitului.
Nicușor Dan a declarat că este „realist” să vizeze un deficit bugetar de 7,5% din PIB în acest an. „Va trebui să reducem cheltuielile cu 6 miliarde de euro. Cred că putem realiza acest lucru... Vreau să fiu implicat în discuții”, a afirmat el, adăugând că formarea unui nou guvern ar putea avea loc în termen de o lună.
Argumentul său în fața investitorilor și a UE va fi să se bazeze pe bilanțul său ca primar al Bucureștiului, solicitându-le să aibă încredere în noul nostru plan. La începutul mandatului său, plățile imediate ale datoriilor reprezentau 75% din bugetul anual, dar în patru ani a reușit să stabilizeze orașul și să obțină un rating premium al datoriei.
„Vreau să echilibrez bugetul de stat și să ofer spațiu liber inițiativei private, dar mai întâi trebuie să avem toate cele patru partide [principale] în guvern”, a concluzionat Nicușor Dan în interviu.