Recent, Georgia a fost zguduită de o intensificare a tensiunilor politice, în urma suspendării procesului de aderare la Uniunea Europeană, după alegeri controversate. În acest context, șase lideri ai opoziției pro-occidentale au fost condamnați la închisoare, iar alți doi se află în arest preventiv.
Printre cei condamnați se numără Nika Melia, lider al Coaliției pentru schimbare, care a primit o pedeapsă de opt luni, și Givi Targamadze, fost deputat, cu o sentință de șapte luni. Condamnările rapide au generat proteste și critici, Melia acuzând guvernul de încercarea de a diminua voința poporului georgian.
Conform organizației Transparency International, acțiunile guvernului condus de partidul Visul Georgian, sub conducerea miliardarului Bidzina Ivanișvili, reprezintă o ofensivă autoritară semnificativă. Patru alți lideri ai opoziției au fost, de asemenea, condamnați în zilele următoare pentru refuzul de a colabora cu o comisie parlamentară, iar Nika Gvaramia, un alt lider de seamă, se află în arest preventiv.
„Uniunea Sovietică a revenit”, a scris Melia pe rețelele sociale, sugerând o regresie democratică. Norvegia a denunțat arestările ca fiind un atac asupra democrației, cerând încetarea represiunilor. Opoziția a boicotat parlamentul după acuzații de fraudă electorală, iar guvernul a suspendat astfel eforturile de integrare în UE.
Protestele din Tbilisi au continuat timp de peste 200 de nopți, cu cereri de alegeri noi și eliberarea liderilor arestați. În acest climat, guvernul a instituit o comisie de anchetă pentru a investiga faptele guvernelor anterioare, acuzându-le de corupție și ilegalități.
În plus, grupurile pentru drepturile omului au raportat că sute de protestatari au fost arestați, mulți dintre ei fiind supuși abuzurilor. Jurnalista Mzia Amaglobeli rămâne în închisoare, iar mass-media independentă suferă din cauza cenzurii și a dificultăților economice. Recent, 40 de organizații ale societății civile au acuzat regimul lui Ivanișvili de violarea constantă a drepturilor omului.