Netanyahu anunță că mai sunt 20 de ostatici în viață și că este pregătit pentru un armistițiu temporar în Războiul din Gaza

Netanyahu anunță că mai sunt 20 de ostatici în viață și că este pregătit pentru un armistițiu temporar în Războiul din Gaza

Benjamin Netanyahu a declarat că, în cazul în care există o oportunitate pentru un armistițiu temporar în vederea eliberării ostaticilor, Israelul este pregătit să participe. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Ierusalim.

Netanyahu a confirmat că douăzeci dintre cei 58 de ostatici încă reținuți în Fâșia Gaza sunt „în viață în mod sigur”.

Acuzații și reacții legate de alegerile din 2025

Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale a fost detaliată, explicând mecanismul de procesare al votului. De asemenea, George Simion a contestat rezultatul alegerilor la CCR, fără a aduce dovezi concludente.

Contextul războiului din Gaza

Ultimul ostatic eliberat de Hamas este israeliano-americanul Edan Alexander, eliberat pe 12 mai. Un armistițiu anterior, între 19 ianuarie și 17 martie, a dus la eliberarea a 33 de ostatici israelieni, dar a implicat și eliberarea a aproximativ 1.800 de deținuți palestinieni.

Pe 7 octombrie 2023, Hamas a efectuat un atac fără precedent, răpind 251 de persoane. Netanyahu a reafirmat că armata israeliană va controla „întreaga Fâșie Gaza” la finalul conflictului.

El a subliniat că Israelul trebuie să evite o „criză umanitară” pentru a menține libertatea de acțiune și a anunțat că Guvernul israelian va numi un nou director al Shin Bet.

Pe 19 mai, Netanyahu a declarat că Israelul va prelua controlul asupra „întregului teritoriu al Fâșiei Gaza”. Războiul a dus la intensificarea atacurilor, iar la mijlocul lui mai, Israelul a dezvăluit un plan pentru o „cucerire” a zonei, vizând mutarea celor 2,4 milioane de locuitori ai enclavei.

De asemenea, armata israeliană a intensificat atacurile în Fâșia Gaza, având ca scop „eliberarea ostaticilor și înfrângerea Hamas”. Pe 2 martie, forțele israeliene au impus o blocadă asupra ajutoarelor umanitare, provocând un val de condamnări internaționale.

Războiul din Fâșia Gaza a dus la peste 54.000 de morți, majoritatea fiind civili, conform Ministerului Sănătății al Hamas, o situație considerată viabilă de către ONU.