O nouă rundă de negocieri între Statele Unite ale Americii și Iran se va desfășura vineri la Roma, conform informațiilor furnizate de agenția de știri AFP. Țara mediară, Oman, a confirmat participarea la aceste discuții, care au ca scop finalizarea unui nou acord referitor la programul nuclear al Iranului, în schimbul relaxării sancțiunilor economice impuse acestei țări.
Negocierile au început pe 12 aprilie și marchează un moment important în relațiile dintre Washington și Teheran, având în vedere retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul internațional privind programul nuclear iranian, în anul 2018.
Contextul discuțiilor
Oficiali de rang înalt din ambele țări se întâlnesc la Roma, în cadrul celui de-al 5-lea ciclu de discuții, conform declarației lui Badr al-Bussaidi, postată pe platforma socială X. În această privință, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Esmaeil Baqaei, a confirmat că Iranul a acceptat o propunere de mediere din partea Omanului.
În ciuda deschiderii Iranului pentru negocieri, acesta a subliniat că nu va accepta condiții care implică „presiunea maximă” aplicată de fosta administrație Trump, care a dus la deteriorarea gravă a economiei iraniene.
Îngrijorările internaționale
Statele Unite, alături de alte puteri occidentale și Israel, exprimă temeri cu privire la intențiile Iranului de a dobândi arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzații, insistând asupra dreptului său de a dezvolta un program nuclear pentru scopuri civile, conform Tratatului de Neproliferare Nucleară.
În acest context, oficialii americani au declarat că se opun oricărei forme de îmbogățire a uraniului de către Iran, considerând-o o linie roșie în negocieri.
În ciuda acestor discuții, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a exprimat îngrijorări cu privire la rezultatul posibil al acestor negocieri, subliniind complexitatea situației.