Într-o sesiune programată joi, moțiunea de cenzură îndreptată împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu are șanse reale de succes. Această inițiativă, lansată de un europarlamentar din extrema dreaptă, nu va duce la o schimbare imediată de conducere.
Cu toate acestea, dezbaterea va oferi o platformă opoziției pentru a-și exprima nemulțumirile, având în vedere că se apropie un an de la alegerile europene. Criticile la adresa lui von der Leyen vin în principal din partea social-democraților și a centriștilor, care contestă managementul său autoritar.
Gheorghe Piperea, europarlamentar român, este inițiatorul moțiunii, acuzându-l pe von der Leyen de lipsa de transparență în negocierile cu Pfizer privind vaccinurile anti-COVID-19. Acesta susține că nu a fost dezvăluit un schimb de mesaje între von der Leyen și directorul Pfizer, Albert Bourla, ceea ce a generat critici din partea unor organizații și personalități care se opun vaccinării.
Piperea a ridicat, de asemenea, acuzații de ingerință a Comisiei Europene în alegerile din România, referindu-se la o situație anterioară în care voturile au fost contestate din cauza unor nereguli. În plus, Comisia a intensificat criticile la adresa platformei TikTok, suspectată de a facilita manipulări din partea Rusiei.
Deși Piperea beneficiază de sprijin din partea unor membri ai extremei drepte, majoritatea grupului politic din care face parte s-a distanțat de inițiativa sa. Partidul Popular European (PPE), care o susține pe von der Leyen, a condamnat acțiunile celor care ar putea submina unitatea europeană în această perioadă de criză globală.
Critici suplimentare se aduc asupra stilului de conducere al lui von der Leyen, care este văzut ca fiind tot mai centralizat. Anterior, a existat o amenințare din partea Comisiei de a retrage o lege importantă privind ecoblanșarea, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul eurodeputaților.
Este important de menționat că, de-a lungul timpului, nu a existat niciodată o cenzură a unei Comisii Europene în Parlamentul de la Strasbourg, deși în 1999 a existat un caz similar care a dus la demisia unui colegiu din cauza unor acuzații grave.