„Nu știu ultimele cifre, dar probabil că mai avem multe de făcut”, a declarat Rubio în timpul unei audieri în subcomisia pentru finanțare a Senatului, care supervizează și afacerile externe, conform surselor.
Întrebat despre amploarea acestor măsuri, Marco Rubio a estimat că „probabil, în acest moment sunt câteva mii”, o creștere semnificativă față de martie, când Departamentul de Stat raportase revocarea a „mai mult de 300 de vize”, care includeau atât vize de student, cât și de vizitator.
Acuzații și reacții
„O viză nu este un drept. Este un privilegiu”, a subliniat secretarul de stat, menționând că a semnat personal fiecare acțiune de revocare.
Administrația Trump și-a intensificat eforturile de expulzare a studenților străini și de revocare a vizelor ca parte a agendei sale privind imigrația. Oficialii au argumentat că deținătorii de vize de student și de cărți verzi riscă expulzarea din cauza „sprijinului lor pentru palestinieni și a criticilor aduse comportamentului Israelului în războiul din Gaza”, considerând aceste poziții „o amenințare la adresa politicii externe a SUA” și acuzându-i pe cei vizați că sunt „pro-Hamas”.
Critici și consecințe
Măsurile au stârnit critici vehemente. Senatorul democrat Jeff Merkley a caracterizat acțiunile administrației drept abuzive: „Ideea că o persoană ar putea, pe baza opiniei sale cu privire la activitatea viitoare sau așteptată a cuiva, să ridice viza cuiva, mi se pare o încălcare extraordinară a procedurii echitabile”, i-a spus acesta lui Rubio în timpul audierii.
Un caz emblematic este cel al Rumeysei Ozturk, studentă la Universitatea Tufts, originară din Turcia, care a fost reținută peste șase săptămâni într-un centru de detenție pentru imigranți din Louisiana, după ce a co-semnat un articol criticând răspunsul universității sale la conflictul din Gaza. Ea a fost eliberată recent după ce judecătorul federal William Sessions a ordonat eliberarea sa pe cauțiune, în cadrul unei audieri desfășurate în Burlington, Vermont.
Criticii administrației Trump au denunțat aceste măsuri ca fiind „un atac asupra drepturilor la liberă exprimare” garantate de Primul Amendament al Constituției americane.