Într-o recentă declarație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre anunțul președintelui Donald Trump referitor la alegerea unui design pentru scutul de apărare împotriva rachetelor cunoscut sub denumirea de "Domul de Aur", în valoare de 175 de miliarde de dolari. Peskov a afirmat că acest subiect ține de suveranitatea Statelor Unite.
Proiectul, inspirat de scutul de apărare antirachetă al Israelului, "Domul de Fier", are ca scop protejarea Statelor Unite împotriva amenințărilor provenite din partea Chinei și Rusiei, considerate cei mai mari concurenți geopolitici ai Americii.
Alerte despre alegerile din 2025
În acest context, Peskov a fost întrebat dacă Rusia percepe acest proiect ca pe o amenințare la adresa echilibrului nuclear cu SUA. El a răspuns că nu există suficiente detalii despre inițiativa americană și că multe aspecte rămân de clarificat.
„În viitorul apropiat, desfășurarea evenimentelor impune reluarea contactelor pe teme de stabilitate strategică”, a adăugat Peskov.
Contextul negocierilor internaționale
Atât Rusia, cât și SUA, cele mai mari puteri nucleare, și-au exprimat regretul pentru destrămarea rețelei de tratate de control al armelor, care avea rolul de a încetini cursa înarmării și de a reduce riscul unui război nuclear.
Washingtonul consideră că Moscova este responsabilă pentru prăbușirea acordurilor, cum ar fi Tratatul Rachetelor Anti-Balistice (ABM) din 1972 și Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987.
SUA s-au retras oficial din Tratatul INF în anul 2019, invocând încălcări ale prevederilor de către Rusia, acuzații pe care Moscova le-a contestat. De asemenea, Washingtonul s-a retras din Tratatul ABM în 2002.
„Acum, când cadrul legal în acest domeniu a fost distrus, iar anumite documente au expirat sau au fost suspendate, este esențial să recreăm această bază, atât în interesul țărilor noastre, cât și pentru securitatea globală”, a declarat Peskov.