Iranul și provocările nucleare: Ce spun experții despre riscurile actuale

Iranul și provocările nucleare: Ce spun experții despre riscurile actuale

Declarațiile oficialilor israelieni privind programul nuclear al Iranului nu sunt o noutate. În 2012, Benjamin Netanyahu, pe atunci prim-ministru al Israelului, avertiza despre îmbogățirea uraniului de către Teheran, subliniind importanța acestei probleme la nivel global.

După un interval de 13 ani, Netanyahu susține că Iranul a depășit limitele acceptabile, avansând în dezvoltarea armelor nucleare, un motiv invocat pentru atacurile israeliene asupra țării. În ultimele luni, Iranul a efectuat acțiuni semnificative în direcția îmbogățirii uraniului, conform declarațiilor oficiale.

Cu toate acestea, analiștii subliniază că, în ciuda creșterii stocului de uraniu îmbogățit, nu există dovezi clare că Iranul a luat decizia de a construi o bombă atomică. Ali Vaez, expert în probleme iraniene, remarcă faptul că Netanyahu nu a prezentat dovezi concrete pentru susținerea acestor afirmații.

În martie, Tulsi Gabbard, șefa serviciilor de informații americane, a declarat în fața Congresului că evaluările indica faptul că Iranul nu este în proces de construire a unei arme nucleare. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a efectuat inspecții frecvente la instalațiile nucleare iraniene din Natanz și Fordow, fără a găsi dovezi care să sugereze dezvoltarea unui program militar nuclear.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că Iranul a acumulat expertiză tehnică și capacitatea de a-și dezvolta programul nuclear dacă decide să procedeze în acest sens. Recent, AIEA a adoptat o rezoluție care afirmă că Iranul încalcă obligațiile internaționale de neproliferare.

Informațiile din cadrul serviciilor de informații americane sugerează că Iranul a început activități legate de armamente nucleare acum două decenii, dar programul a fost suspendat în 2003. În urma negocierilor cu administrația Obama, a fost semnat un acord în 2015 care a limitat drastic activitățile nucleare ale Iranului, însă retragerea SUA din acest acord în 2018 a dus la o intensificare a programului nuclear iranian.

Iranul a reușit să îmbogățească uraniul la un nivel de 60%, cel mai ridicat vreodată, iar stocul total de uraniu îmbogățit a depășit 8.400 kg. Acest lucru le oferă capacitatea de a produce material fisionabil suficient pentru mai multe arme nucleare, dar dezvoltarea efectivă a unei bombe ar necesita timp și resurse suplimentare.

Deși AIEA menține inspecții în Iran, accesul inspectorilor a fost limitat, iar Israelul continuă să își exprime îngrijorările legate de programul nuclear al Iranului, având în vedere că este singurul stat din Orientul Mijlociu cunoscut că deține arme nucleare.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: AIEA arme nucleare Iran Netanyahu uraniu
Autor: Petronela Alina