În această săptămână, Uniunea Europeană a stabilit un termen-limită pentru autoritățile din Tbilisi, solicitând un răspuns la preocupările legate de situația democratică din Georgia. Printre aceste solicitări se numără abrogarea unei legi controversate privind „agenții străini”, asemănătoare cu legislația din Rusia, și asigurarea libertății de exprimare.
Recent, autoritățile georgiene au fost acuzate de reprimarea protestelor și de condamnarea liderilor opoziției. Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a avertizat că „regresul democratic al Georgiei va avea un preț”.
În ciuda acestor presiuni, premierul Irakli Kobakhidze a declarat că regimul de călătorie fără viză nu este „existențial” pentru Georgia. El a susținut că legea referitoare la agenții străini este necesară pentru protejarea „păcii și stabilității” țării și este convins că suspendarea regimului de călătorie nu va avea loc.
Uniunea Europeană ia în considerare impunerea de sancțiuni oficialilor georgieni implicați în reprimarea opoziției, dar necesită unanimitatea statelor membre. Partidul de guvernare din Georgia, Visul Georgian, beneficiază de sprijin din partea unor aliați, precum Ungaria și Slovacia, ceea ce complică acest demers.
În schimb, orice acțiune de suspendare a călătoriilor fără viză ar necesita doar o majoritate calificată. Este important de menționat că, începând din ianuarie, Consiliul UE a suspendat deja acest regim pentru diplomați și oficiali georgieni.