Un oficial din domeniul comerțului din Franța a declarat, sub protecția anonimatului, că Parisul consideră că Uniunea Europeană trebuie să adopte o abordare mai fermă în negocierile cu Donald Trump. Acesta a subliniat că „trebuie să arătăm clar că suntem pregătiți să apăsăm butonul roșu” dacă președintele american nu acceptă condiții rezonabile.
Un alt oficial a adăugat că Comisia Europeană ar trebui să recunoască faptul că se confruntă cu un aliat care „încurcă lucrurile într-un război comercial pe care l-a început”. Cererile Franței reflectă presiunea tot mai mare asupra guvernelor europene, în special după ce Trump a decis să schimbe ordinea comercială globală de la revenirea sa la putere în ianuarie.
În ultimele săptămâni, negociatorii Uniunii Europene au accelerat eforturile pentru a convinge Statele Unite să reducă tarifele impuse bunurilor europene, înainte de termenul-limită din 1 august, stabilit de Trump.
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu cancelarul german Friedrich Merz pentru a discuta despre tarifele de 30% pe care Trump le amenință pentru toate bunurile din UE în absența unui acord. Acest tarif ar fi de trei ori mai mare decât cel actual de 10% pe importurile din Uniune.
În timp ce Merz susține un acord rapid, chiar și cu concesii, Franța își dorește cele mai bune condiții posibile, chiar dacă asta ar însemna prelungirea negocierilor. Oficialii francezi nu critică Comisia Europeană pentru abordarea anterioară, dar consideră că UE trebuie să fie mai fermă pentru a evita o percepție de slăbiciune.
„Franța își dorește o schimbare în metoda de negociere a Comisiei”, a subliniat Ministerul Economiei, adăugând că obiectivul nu ar trebui să fie un acord cu orice preț.
Marți, ministrul francez al Industriei, Marc Ferracci, va discuta cu reprezentanți ai industriei despre tarifele americane, iar atât guvernul, cât și sectorul privat vor face presiuni asupra Comisiei Europene pentru o poziție mai fermă.
Ferracci va promova, de asemenea, o abordare mai dură în întâlnirile cu omologii săi din Germania și Italia.