Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, a discutat telefonic cu ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, ceea ce a condus la semnarea unui acord ce permite livrarea unui ajutor umanitar urgent provenind din EAU, conform unui comunicat oficial.
Acest ajutor umanitar va răspunde, în prima fază, nevoilor a aproximativ 15.000 de persoane.
Reacții internaționale
Organizația Médecins sans frontières (MSF) a acuzat Israelul că permite intrarea în Fâșia Gaza a unui ajutor „ridicol de insuficient” în raport cu nevoile reale, subliniind că aceasta ar putea fi o încercare de a evita acuzațiile legate de „supunerea populației la foamete”.
„Acest plan este o modalitate de a instrumentaliza ajutorul, transformându-l într-un instrument în slujba obiectivelor militare ale forțelor israeliene”, a declarat coordonatoarea urgențelor MSF la Khan Yunis, Pascale Coissard.
Declarațiile oficialilor israelieni
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că Israelul va împiedica o foamete în Fâșia Gaza „din motive diplomatice”, ca răspuns la presiuni externe pentru ridicarea blocadei care afectează grav populația palestiniană.
Netanyahu a menționat că va exista o reluare limitată a ajutoarelor umanitare destinate enclavei palestiniene, recunoscând că „imaginile unei foamete în masă” ar putea afecta legitimitatea războiului israelian.
Provocările actuale
În ciuda anunțului de autorizare a intrării a aproximativ 93 de camioane ONU în Fâșia Gaza, organizația a condamnat faptul că au intrat doar „câteva zeci” de camioane. Penuria de hrană și medicamente afectează grav populația din Fâșia Gaza, care se confruntă cu un „risc critic al foametei”, conform unui raport emis de Cadrul Integrat al Clasificării Securității Alimentare (IPC).