Recent, Pentagonul a decis suspendarea livrărilor de ajutoare militare către Ucraina, o măsură care a stârnit neliniște în rândul oficialilor din administrația americană. Această decizie a fost luată de șeful Pentagonului, Pete Hegseth, fără a fi comunicată inițial Casei Albe, ceea ce a dus la confuzie în rândul liderilor politici.
Conform unor surse, trimisul special al președintelui SUA în Ucraina, Keith Kellogg, și alți oficiali de rang înalt, inclusiv Marco Rubio, secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională, au aflat despre această suspendare prin intermediul mass-media.
În timpul unei întâlniri de cabinet, președintele Trump a declarat că nu își asumă responsabilitatea pentru această măsură, întrebând retoric cine a autorizat întreruperea livrărilor. Deși el nu susține suspendarea ajutoarelor, a confirmat că SUA continuă să furnizeze arme defensive Ucrainei.
Decizia de suspendare a fost luată după ce Trump i-a cerut lui Hegseth să reanalizeze stocurile de arme americane în urma unui summit NATO din luna iunie, având în vedere atacurile reciproce dintre Iran și Israel. Se pare că președintele nu a dat instrucțiuni clare privind oprirea livrărilor către Ucraina.
Analizând acest incident, observatorii subliniază că lipsa unui șef de cabinet sau a unor consilieri în echipa lui Hegseth a contribuit la haosul decizional din cadrul Pentagonului. Aceasta este a doua oară în 2025 când livrările de arme către Ucraina sunt suspendate de Hegseth, prima dată fiind în februarie, când decizia a fost rapid anulată.