Paul Philip al României, cunoscut sub numele de Paul de România, a primit o veste favorabilă din partea justiției franceze, care a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române. La vârsta de 76 de ani, acesta a declarat că are încredere în justiția din Franța, după ce a aflat rezultatul deliberărilor.
Judecătorul de la Curtea de Apel din Paris a recunoscut că autoritățile române aveau motive să emită un nou mandat de arestare, însă a considerat că acesta era „disproporționat”. Această decizie nu abordează fondul cazului, ci se concentrează pe legalitatea mandatului.
Avocata lui Paul, Miriame Laichi, a apreciat că hotărârea instanței pune capăt unei „hărțuiri procedurale inacceptabile” și subliniază angajamentul față de principiile statului de drept.
Acesta reprezintă al treilea incident în care Paul al României reușește să prevenă extrădarea, după hotărâri similare din Franța în 2023 și din Malta în 2024. Paul este acuzat că, începând din 2006, ar fi obținut proprietăți revendicate ca moștenitor al familiei regale, având o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare, dar a părăsit țara înainte de a fi pronunțată sentința.
În anul următor, el a fost arestat în Paris, fiind eliberat ulterior sub control judiciar în timpul procedurilor legate de mandatul european emis pe numele său. Statul român are de recuperat aproximativ patru milioane de euro de la cei implicați în acest caz, în care 18 persoane au fost condamnate, prejudiciul adus estimându-se la cel puțin 145 de milioane de euro.
Avocata lui Paul a descris această situație drept „cel mai mare scandal politic” din istoria familiei regale, referindu-se la „litigiul succesoral” care îl implică.