Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, se confruntă cu o criză politică majoră după ce grupurile politice din Parlamentul European, în special socialiștii și liberalii, au amenințat cu retragerea sprijinului. Valérie Hayer, liderul grupului Renew Europe, a subliniat că instituția se află pe marginea unei crize instituționale.
Decizia Comisiei de a suspenda directiva privind declarațiile ecologice, o legislație destinată să responsabilizeze companiile pentru informațiile false legate de mediu, a fost criticată dur. Această măsură a fost cerută de Partidul Popular European (PPE) și a fost bine primită de grupurile de dreapta, inclusiv de cele extremiste.
Hayer a declarat că retragerea acestei directive amenință viitorul majorității pro-europene din Parlament. Socialiștii și liberalii acuză Comisia că se aliniază cu forțele de extremă dreapta, ignorând votul celor care au susținut-o pe Von der Leyen.
Deși nu există coaliții formale, PPE, socialiștii și liberalii colaborează în mod tradițional. Recent, însă, PPE a adoptat o poziție mai apropiată de grupurile conservatoare, respingând inițiative legislative importante.
Retragerea directivei ecologice ar putea fi considerată un punct de cotitură, având în vedere nemulțumirile anterioare legate de scandalul Pfizer, unde Comisia a fost acuzată de lipsă de transparență.
Criticile aduse lui Von der Leyen sugerează că sprijinul politic pentru aceasta se află într-un punct vulnerabil, iar socialiștii și liberalii ar putea alege să nu mai coopereze cu PPE, afectând astfel procesul legislativ al Uniunii Europene.
Un purtător de cuvânt al PPE a susținut că decizia de retragere a directivei era necesară pentru a evita un „coșmar birocratic” pentru companii. Totuși, criticii acestei măsuri subliniază că aceasta contravine angajamentelor Comisiei de a combate „greenwashing”-ul și de a asigura transparența față de consumatori.