Conflictul Israel-Iran escaladează: atacuri reciproce și lipsă de negocieri

Conflictul Israel-Iran escaladează: atacuri reciproce și lipsă de negocieri

În dimineața zilei de vineri, armata israeliană a emis un avertisment privind lansarea unor rachete din Iran, provocând alerte de raid aerian în diverse regiuni ale Israelului, inclusiv în Tel Aviv și Cisiordania ocupată. Alertele au fost urmate de interceptări vizibile în cerul orașului Tel Aviv, iar exploziile s-au auzit în întreaga zonă metropolitană, în timp ce sistemele de apărare antiaeriană au reacționat.

În același timp, Israelul a desfășurat un nou val de atacuri împotriva unor depozite de rachete și infrastructură de lansare din Iran. Conform informațiilor oficiale, Iranul a lansat cinci rachete balistice, fără ca, până în prezent, să existe dovezi că acestea ar fi atins țintele.

Serviciile de urgență din Israel au raportat un incendiu pe acoperișul unui bloc de apartamente din centrul țării, provocat de resturi de rachete interceptate. Deși nu au fost raportate victime, atacurile Israelului asupra Iranului au dus la moartea a 639 de persoane, conform unei organizații de monitorizare a drepturilor omului, care a menționat că printre acestea se numără membri de rang înalt ai armatei iraniene și specialiști în domeniul nuclear.

Pe de altă parte, autoritățile israeliene au raportat că 24 de civili au fost uciși în urma atacurilor cu rachete lansate din Iran. Orașul Tel Aviv, cu o populație de aproximativ 4 milioane, a fost un obiectiv constant al atacurilor iraniene, având în vedere importanța sa economică și strategică.

În ultimele zile, Israelul a atacat zeci de ținte militare în Iran, inclusiv locații legate de producția de rachete și facilități suspectate de activități nucleare. Ministrul de externe iranian, Abbas Araqchi, a declarat că nu există loc pentru negocieri cu Statele Unite până când atacurile israeliene nu încetează.

Cu toate acestea, acesta a participat la discuții la Geneva cu miniștri europeni, în încercarea de a relansa diplomația. Președintele american a subliniat că va decide în următoarele două săptămâni dacă Statele Unite se vor implica în conflict alături de Israel.

Reprezentantul Israelului la ONU a afirmat că atacurile vor continua până când amenințarea nucleară a Iranului va fi eliminată, în timp ce oficialii din Iran au solicitat intervenția Consiliului de Securitate al ONU, exprimând îngrijorări cu privire la implicarea Statelor Unite în conflict.

Rusia și China au cerut o dezescaladare imediată a tensiunilor, în timp ce un oficial iranian a declarat că Iranul este deschis la discuții privind limitarea îmbogățirii uraniului, dar va refuza orice propunere care îi interzice complet această activitate în contextul atacurilor.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: atacuri aeriene conflict Iran Israel negocieri
Autor: Petronela Alina