Michael McGrath, comisarul european, a subliniat problemele grave generate de produsele vândute de comercianții online, inclusiv Shein și Temu, care intră în Uniunea Europeană. Aproape 12 milioane de colete cu valoare mică ajung zilnic în blocul comunitar, iar McGrath s-a angajat să combată vânzările care încalcă legislația europeană.
Unul dintre cele mai alarmante exemple menționate de McGrath include suzete pentru bebeluși, care au mărgele ce se pot desprinde ușor, constituind un risc de sufocare. Acestea nu dispun de orificiul reglementat necesar pentru a permite trecerea aerului în cazul înghițirii accidentale de către un copil.
Alte produse problematice identificate includ pelerine de ploaie pentru copii ce conțin substanțe chimice periculoase, ochelari de soare fără protecție UV și pantaloni scurți pentru copii cu șnururi prea lungi, care prezintă un risc de împiedicare.
În plus, au fost descoperite produse cosmetice ce conțin butylphenyl methylpropional, o substanță interzisă de Uniunea Europeană din 2022 din cauza efectelor sale nocive asupra fertilității și dezvoltării fetale. Anul trecut, autoritățile britanice au sfătuit consumatorii să distrugă produsele ce conțin acest ingredient.
„Sunt șocat de aceste lucruri și consider că avem responsabilitatea de a proteja consumatorii europeni”, a declarat McGrath.
Autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor emit alerte rapide în întreaga UE referitoare la produsele nealimentare periculoase prin intermediul sistemului Safety Gate, care permite și depunerea de plângeri din partea consumatorilor.
În 2022, Safety Gate a înregistrat un număr record de 4.137 de alerte, dintre care peste o treime au fost legate de produse cosmetice, urmate de jucării, aparate electrice și produse chimice.
Pe lângă preocupările legate de siguranța consumatorilor, McGrath a exprimat îngrijorări și cu privire la impactul acestor platforme asupra afacerilor locale, din cauza competiției neloiale. „Creșterea lor este remarcabilă și a exercitat o presiune enormă asupra sistemelor naționale ale statelor membre”, a afirmat el.
„Sunt determinat să intensificăm aplicarea legislației privind siguranța produselor și protecția consumatorilor. Aceasta nu este doar o problemă de protecție a consumatorilor, ci și o chestiune crucială de concurență echitabilă pentru afacerile europene, care trebuie să concureze cu vânzători care nu respectă regulile noastre”, a adăugat McGrath.