Bolile netransmisibile continuă să fie principala sursă de mortalitate și dizabilitate la nivel global, afectând grav și Regiunea Europeană a OMS. Statisticile arată că 1 din 5 bărbați și 1 din 10 femei decedează înainte de a împlini 70 de ani din cauza unor condiții precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul.
Conform datelor OMS, aproximativ 1,8 milioane de decese cauzate de aceste afecțiuni ar putea fi prevenite anual în Europa. Este alarmant faptul că 60% din aceste decese sunt atribuite factorilor comportamentali, metabolici sau de mediu, inclusiv fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă și lipsa activității fizice, probleme ce se intensifică în Europa de Est. Totuși, politicile de sănătate publică pot contribui semnificativ la schimbarea acestei situații.
Restul de 40% din decese ar putea fi prevenite sau amânate prin diagnosticare timpurie și tratamente adecvate, a subliniat OMS. Costurile generate de aceste decese sunt considerabile, estimându-se că se ridică la aproximativ 439,4 miliarde de euro anual.
Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a subliniat că „dacă bolile netransmisibile ar fi un virus, lumea ar fi în carantină”, evidențiind că aceste condiții sunt nu doar evitabile, ci și în mare parte ignorate. Până în prezent, doar zece țări din această regiune au reușit să reducă cu 25% mortalitatea prematură cauzată de cele mai comune boli netransmisibile între 2010 și 2025. Acestea sunt Belgia, Danemarca, Estonia, Israel, Kazahstan, Luxemburg, Norvegia, Ţările de Jos, Suedia și Elveția.
26 de alte țări au oportunitatea de a atinge acest obiectiv până în 2025, dacă își concentrează eforturile pe prevenție și îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale.