Luni, Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de 5,0993 lei pentru un euro, marcând o ușoară coborâre în comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, când a atins un record de 5,11 lei.
Cât a ajuns indicele ROBOR
În ultimele zile, moneda națională a continuat să înregistreze devalorizări, atingând recorduri istorice față de moneda unică europeană. Indicele ROBOR, indicatorul de referință pentru dobânzile la credite, se menține la valoarea maximă din ultimul an, cu ROBOR la 3 luni care este acum de 7,31%.
Impactul asupra cheltuielilor românilor
Această situație conduce la creșterea cheltuielilor pentru toți cetățenii. Costurile locuinței au crescut, afectând atât persoanele cu rate la bănci, care depind de ROBOR (până în mai 2019), cât și pe cei care locuiesc în chirie, de obicei negociată în euro.
La începutul săptămânii trecute, la două zile după anunțarea rezultatelor din turul I al alegerilor prezidențiale, moneda euro a depășit pragul psihologic de 5 lei, iar cursul oficial anunțat de BNR a fost de 5,0378 lei.
Contextul economic
Este esențial de menționat că deprecierea nu este una semnificativă. Problema majoră este că acest prag psihologic de 5 lei/euro nu a fost depășit nici măcar în perioada recesiunii din 2020, când economia a fost afectată de pandemia de Covid-19. Acest prag a fost respectat de-a lungul anilor, indiferent de circumstanțele economice.