Economiștii și investitorii străini urmăresc cu atenție evoluțiile politice din România. Dacă direcția țării nu va rămâne pro-europeană, ne expunem riscului de a asista la o scădere a investițiilor străine și la creșterea dobânzilor pentru întreaga populație.
Reacțiile investitorilor au fost imediate după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale. Bursa a înregistrat o deschidere cu o scădere de 2%, iar unele companii, inclusiv cele de stat, au suferit pierderi semnificative.
Alegeri 2025
În timpul zilei, bursa a recuperat parțial, însă, în jurul orei 15, declinul a reînceput, pe fondul zvonurilor că premierul ar putea demisiona. Această situație a dus la o creștere a dobânzilor la care România se împrumută pe piețele externe.
Aceste reacții evidențiază faptul că piețele financiare se tem de o incertitudine și mai mare. Investitorii străini își fac deja calculele în funcție de scenariile posibile.
Investitorii sunt îngrijorați de evoluțiile politice din România. Prezența pe primul loc a unui candidat perceput ca fiind de extremă dreaptă ar putea conduce la o diminuare a investițiilor străine.
Christian Năsulea, profesor la ASE, a declarat: „Prezența pe primul loc a unui candidat cu viziuni antieuropene, care promovează un naționalism păgubos, reprezintă o problemă majoră pentru piețe. Aceasta poate determina firmele să iasă de pe piață sau să amâne investițiile.”
Se ia în calcul și un scenariu pesimist, în care, după turul 2, ar putea fi implementate măsuri ce ar afecta grav încrederea partenerilor externi. Năsulea a continuat: „În acest caz, prima de risc ar crește semnificativ, ceea ce ar face extrem de dificil pentru statul român să continue să furnizeze servicii de bază.”
Agențiile de rating, care monitorizează îndeaproape alegerile, au subliniat că, deocamdată, ratingul României este favorabil investițiilor, dar cu o perspectivă negativă ce ar putea transforma țara într-una nerecomandată pentru investiții.
Adrian Codirlașu, președintele CFA România, a adăugat: „Relația noastră cu UE este esențială. Orice deviere de la această relație ar putea aduce daune economice semnificative, având în vedere deficitul bugetar extrem de ridicat.”
Stabilitatea politică este o altă cerință crucială menționată de agențiile de rating. Astfel, demisia premierului ar aduce riscuri suplimentare, chiar dacă cursul valutar a rămas stabil până în prezent.