În contextul actual, clienții din mediul rural își fac provizii de făină, paste, ulei și hârtie igienică, în timp ce cei din orașele mari aleg să cumpere impulsiv diverse produse de răsfăț, precum ciocolată, chipsuri și succesuri.
Analiza se bazează pe peste 124 de milioane de tranzacții efectuate la casele de marcat din marile magazine și din anumite supermarketuri online.
Alegerea 2025
David Popovici îndeamnă românii să meargă la vot: „Acum nu e doar cursa mea, este cursa noastră”. Tudor Chirilă transmite un mesaj pentru diasporă: „Dacă țara asta o să se ducă-n cap, e alegerea voastră”. Kelemen Hunor afirmă: „La PSD e degringoladă, și la PNL se simte. Trebuie să fii artist să crești salariile și să pierzi alegerile”. Răsturnare de situație cu 3 zile înainte de alegeri: cine este favorit să devină președintele României, la casele de pariuri.
Comportamentul de cumpărare
Au fost comparate vânzările din săptămâna 5-11 mai, de după turul I al alegerilor, cu cele din săptămâna precedentă. Concluziile diferă de la o regiune la alta.
Românii din sudul și nordul țării au manifestat un comportament de aprovizionare. În județe precum Teleorman, Giurgiu și Olt, vânzările de zahăr au crescut cu peste 70%, iar cele de ulei cu peste 60% în doar o săptămână. De asemenea, au fost observate creșteri semnificative și la paste.
Românii au devenit mai chibzuiți la cumpărături, căutând reduceri: „Orice bănuț economisit este binevenit”. Aceste alimente de bază pot fi păstrate în cămară fără a se strica. În centrul țării, românii au fost mai temperați, limitându-se la strictul necesar și cumpărând mai puține țigări, ciocolată și alcool.
Produse de răsfăț în orașele mari
În orașele mari, precum București, Cluj și Iași, cumpărăturile au fost influențate emoțional, înregistrându-se creșteri la vânzările de ciocolată și alte produse de răsfăț, asociate cu un comportament de consum impulsiv.
Schimbarea rapidă a comportamentului de cumpărare se datorează, conform economiștilor, a doi factori: efectul alegerilor și agravarea situației economice. Bogdan Belciu, economist, afirmă: „Efectul alegerilor, pe de o parte, și agravarea generală a situației economice, pe de altă parte, au fost determinante.”
Dan Marc, cofondator al unei firme de monitorizare a comportamentului în magazine, completează: „Oamenii caută să cheltuie pe alimente care le oferă autonomie alimentară pe termen lung.” De exemplu, vânzările de paste au crescut cu peste 50%, iar cele de hârtie igienică cu peste 18%.
Pe de altă parte, consumul de alcool a scăzut în județele Brașov, Cluj și Harghita, o situație corelată cu reducerea activităților sociale.