Românii au mai puțini bani în conturile de pensii private. Profiturile din primele trei luni s-au evaporat la Pilonul II și III

Românii au mai puțini bani în conturile de pensii private. Profiturile din primele trei luni s-au evaporat la Pilonul II și III

Sumele acumulare în fondurile destinate pensiilor private au înregistrat o scădere semnificativă de 5 miliarde de lei, conform analizelor efectuate de specialiști. Această diminuare se traduce printr-o pierdere medie de 600 de lei pentru cei 9 milioane de români care contribuie la aceste fonduri.

Conform calculelor unei platforme specializate, aproape 5 miliarde de lei reprezintă scăderea totală a pensiilor private - Pilonul II și III - la care contribuie un număr considerabil de români.

Impactul alegerilor asupra fondurilor de pensii

George Moț, fondator al unei platforme dedicate pensiilor private, a declarat: "Dacă ne uităm la primul trimestru al acestui an, unde am avut un profit de 3,6 miliarde de lei, în săptămâna următoare turului I al alegerilor, s-au evaporat aproximativ 5 miliarde de lei. Practic, tot profitul din primul trimestru s-a transformat într-o pierdere, atât la Pilonul II, cât și la Pilonul III. Fondurile din sistemul de pensii private sunt investite continuu pe piețele financiare, care sunt extrem de sensibile la evenimentele negative din viața politică."

Detalii despre pierderi

La Pilonul II de pensii, care cuprinde șapte fonduri diferite, pierderile înregistrate pe un cont mediu variază între 358 de lei și 824 de lei. De exemplu, pentru o persoană care a acumulat în medie 19.000 de lei, pierderea în săptămâna alegerilor a fost de 607 lei.

În ceea ce privește Pilonul III, scăderile sunt între 81 de lei și 308 lei, iar valoarea medie a unui cont pentru toate cele zece fonduri este de 6.700 de lei.

Deși fondurile au reușit ulterior să recupereze o parte din scăderi, aceasta nu a fost suficientă pentru a compensa pierderile suferite.

Perspective pentru salariați

Pentru cei care sunt activi profesional și contribuie la Pilonul II și III, există posibilitatea recuperării pierderilor, având în vedere că fondurile de pensii au perioade atât de scădere, cât și de creștere, influențate de evoluția economică. Însă, pentru cei câțiva mii de români care au ieșit la pensie în această perioadă, pierderile sunt reale, resimțindu-se între 700 și 1.068 de lei în pensiile lor pe o lună.

Dat fiind că 67% din investițiile fondurilor de pensii sunt în titluri de stat, o retrogradare a ratingului de țară va afecta și conturile personale de pensie.

Radu Nechita, profesor de economie, a subliniat: "Unul dintre cele mai subestimate riscuri este că suntem pe marginea prăpastiei în ceea ce privește evaluarea făcută de agențiile de rating. România se află la limita inferioară a economiilor considerate investibile, având o perspectivă negativă."

Pilonul II de pensii, administrat privat și obligatoriu, împreună cu Pilonul III, facultativ, reprezintă pentru majoritatea românilor singura metodă de economisire. Până în prezent, românii au acumulat peste 150 de miliarde de lei în Pilonul II și 5,5 miliarde de lei în Pilonul III.