Veste bună de la Bruxelles: pe 10 iunie, România va primi 1,3 miliarde de euro din PNRR, a anunțat Tanczos Barna, marți după-amiază, într-o postare pe Facebook.
El a subliniat că aceasta reprezintă tranșa a treia de plată pentru PNRR.
Aspecte importante discutate la Bruxelles
„Este un aspect esențial, o finanțare crucială pentru echilibrarea încasărilor la bugetul de stat. Mă aflu astăzi la Bruxelles, la întâlnirea miniștrilor Finanțelor din Uniunea Europeană, unde vom discuta chestiuni relevante legate de încasarea TVA pentru tranzacțiile online în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, vom aborda subiectul SAFE, acest sistem de finanțare pentru Apărare destinat statelor membre,” a explicat ministrul Finanțelor.
Potrivit acestuia, „toată lumea așteaptă dezbaterile din România referitoare la reforma fiscală.”
Reforma fiscală, o necesitate pentru România
„Fără îndoială, România are nevoie de o reformă fiscală. Există un angajament în acest sens, dar un guvern interimar nu dispune de prerogativele necesare pentru a discuta aceste probleme, fie cu Comisia Europeană, fie cu societatea din România,” a declarat Tanczos.
Acesta a adăugat că guvernul care va urma după actualul interimar „va avea ca primă și cea mai importantă sarcină discutarea reformei fiscale și prezentarea acesteia societății și Comisiei Europene.”
„Această reformă trebuie să întărească sistemul fiscal-bugetar pentru următorii șapte ani. De aceea, este un aspect important care nu poate fi discutat de un guvern interimar. Ne întoarcem acasă cu această veste bună: pe 10 iunie, vor veni cele 1,3 miliarde de euro,” a concluzionat Tanczos Barna.
Planuri de renegociere a PNRR
În această săptămână, o delegație guvernamentală, condusă de MIPE, va merge la Bruxelles pentru o serie de ședințe tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene.
Până acum, au fost efectuate analize comune cu reprezentanții Executivului european privind stadiul de implementare al investițiilor, care au evidențiat atât necesitatea ajustării unor măsuri, cât și inițierea altora care să asigure respectarea termenelor asumate de România.
„Calendarul pe care îl avem impune o succesiune clară: nu putem transmite Cererea de Plată nr. 4 înainte de a finaliza renegocierea PNRR. Doar după aprobarea oficială a planului modificat vom putea transmite Comisiei o nouă cerere de plată, în forma sa restructurată, care să includă reformele și investițiile actualizate. Obiectivul nostru este depunerea Cererii de Plată nr. 4 în luna iulie, dar este esențial ca procesul de renegociere să se finalizeze până la sfârșitul lunii mai,” a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Succesul negocierilor și al implementării PNRR depinde, în mod esențial, de colaborarea interinstituțională strânsă, de coerența pozițiilor tehnice și de capacitatea de reacție operativă în raport cu partenerii europeni. Renegocierea PNRR se află deja într-o etapă avansată, în urma discuțiilor intense cu Comisia Europeană. În această săptămână, la Bruxelles, vom avea discuțiile finale,” a adăugat Boloș.