România sub presiune: plan economic necesar până în octombrie 2025

România sub presiune: plan economic necesar până în octombrie 2025

Uniunea Europeană impune României să elaboreze un plan eficient pentru reducerea deficitului bugetar, cu termen limită până pe 15 octombrie 2025. Autoritățile de la Bruxelles subliniază că țara noastră nu a implementat măsuri suficiente pentru a ieși din procedura de deficit excesiv, care a fost activată încă din 2020. Această procedură trebuie să fie încheiată până în 2030.

România se află în această procedură din cauza unui deficit de 4,3% în 2019. Deși în 2020, Guvernul a promis un deficit sub 3% din PIB până la finele anului 2024, estimările curente sugerează că acesta ar putea atinge 7%.

Conform unei comunicări a Consiliului European, România trebuie să prezinte măsuri concrete pentru reducerea deficitului, asigurându-se că rata cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, și așa mai departe, până în 2030.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) recomandă României să adopte o politică bugetară mai restrictivă. Aceasta implică menținerea cheltuielilor nete pe o traiectorie corectivă, pentru a sprijini poziția externă a economiei.

În plus, ECOFIN solicită un set de reforme și investiții esențiale pentru a asigura o ajustare sustenabilă a economiei românești. Este vital ca România să finalizeze implementarea planului de redresare, inclusiv capitolele referitoare la tranziția verde și digitală.

Recent, Guvernul a adoptat un pachet fiscal semnificativ, care include majorări de taxe, înghețarea salariilor din sectorul bugetar și creșterea accizelor. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a evidențiat importanța acestor măsuri, subliniind angajamentul României față de stabilitatea fiscală și consolidarea bugetară.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: deficit bugetar ECOFIN măsuri fiscale România Uniunea Europeană
Autor: Petronela Alina