Primul semn pozitiv după armistițiul temporar în războiul comercial SUA-China

Primul semn pozitiv după armistițiul temporar în războiul comercial SUA-China

În urma negocierilor desfășurate la Geneva, cele două părți au convenit să suspende pentru o perioadă de 90 de zile taxele vamale reciproce, continuând astfel tratativele pentru un acord definitiv.

De asemenea, China s-a angajat să reducă deficitul comercial față de Statele Unite, care se ridica la aproape 300 de miliarde de dolari, o situație care a stârnit nemulțumirea lui Donald Trump.

Alegeri 2025

19:49 - George Simion nu mai este favorit să câștige alegerile prezidențiale. O schimbare de ultim moment la casele de pariuri.

19:05 - Cursa pentru Cotroceni. Nicușor Dan s-a întâlnit cu susținătorii în Capitală, iar George Simion participă la serbări câmpenești în țară.

18:41 - Schismă aparentă în rândul reprezentanților etniei ucrainene din România. Fantomatica UDUR și comunicatul ei.

16:54 - SURSE. Președintele interimar al PNL avertizează: „Abandonarea drumului nostru către Vest ar fi o catastrofă națională”.

Declarațiile oficialilor

Donald Trump, președintele SUA, a declarat: „Am obținut o resetare completă a relațiilor cu China. China a fost de acord să-și deschidă piața pentru bunurile americane, fără restricții. Consider că aceasta va fi o veste fantastică pentru noi (SUA) și extrem de benefică pentru înțelegere și pace. Mai mult, China a acceptat să suspende și să elimine toate barierele non-tarifare.”

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a adăugat: „Am ajuns la un acord pentru o pauză de 90 de zile și am redus semnificativ nivelurile tarifare; ambele părți vor reduce tarifele reciproce cu 115%.”

Concret, China va reduce taxele pentru importurile din Statele Unite de la 125% la 10%, în timp ce Washingtonul va micșora tarifele pentru bunurile chinezești de la 145% la 30%. Totuși, taxa de 20%, impusă inițial ca represalii pentru fentanilul chinezesc, va rămâne în vigoare.

Tarifele exorbitante reciproce impuse de Washington și Beijing la începutul lunii aprilie au paralizat comerțul dintre cele două țări. Chiar secretarul Trezoreriei a recunoscut, în urmă cu două săptămâni, că situația era nesustenabilă.

Josh Lipsky, președinte al International Economics la Atlantic Council, a comentat: „Niciun vapor cu mărfuri nu este pe drum dinspre China spre Coasta de Vest a Americii, o premieră după pandemie. Distribuitorii anticipează că, în câteva săptămâni, vom observa rafturi goale în toate magazinele.”

Mario Cordero, CEO al Portului Long Beach, California, a spus: „Este un motiv de panică.”

Economiștii subliniază totuși că efectele negative ale războiului comercial nu vor dispărea peste noapte. Josh Lipsky a avertizat: „Economia globală nu funcționează ca un întrerupător de lumină. Nu poți pur și simplu să 'aprinzi' sau să 'stingi' relațiile economice americano-chineze, fără a te aștepta la scurtcircuite.”

Chiar și așa, vestea armistițiului a dus la o apreciere a valorii dolarului față de lira sterlină, euro și yenul japonez, iar piețele financiare au reacționat favorabil.

Arthur Brunner, director market making bonds la ICF Bank, a declarat: „Bursa a deschis săptămâna în forță. Indicele DAX a stabilit un nou record absolut, datorită speranței într-un acord permanent și durabil în disputa tarifară dintre SUA și China. Așadar, lumea este prudent optimistă că am depășit ce era mai rău. Dolarul este din nou la mare căutare.”

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: China Donald Trump economie globală negocieri piețe financiare război comercial SUA taxe vamale
Autor: Petronela Alina