O oportunitate neașteptată pentru România: Parlamentul European votează o prelungire a PNRR cu 18 luni

O oportunitate neașteptată pentru România: Parlamentul European votează o prelungire a PNRR cu 18 luni

Discuțiile referitoare la prelungirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au loc într-un context în care Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a deplasat la Bruxelles pentru a negocia deblocarea fondurilor aferente cererii de plată numărul trei și a pregăti cererea numărul patru.

Până în prezent, România a încasat 9,2 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde de euro alocate pentru implementarea PNRR. Din această sumă, 13,6 miliarde de euro sunt disponibile sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Alegerile din 2025

Raportul Parlamentului European subliniază că atât statele membre, cât și Comisia Europeană trebuie să se concentreze asupra proiectelor mature din cadrul PNRR și să extindă perioada de implementare pentru acestea.

Banii alocați prin PNRR sunt esențiali pentru stabilitatea financiară a României. În cazul sumelor care ar rămâne necheltuite, Parlamentul solicită Executivului European să identifice soluții prin care aceste fonduri să fie redirecționate către proiecte de apărare, securitate, dezvoltare economică și coeziune, astfel încât statele membre să beneficieze de aceste resurse europene.

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat: "Astăzi, aprobăm raportul prin care solicităm Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a perioadei de implementare pentru proiectele mature din PNRR. Aceasta este o măsură esențială pentru a evita pierderea fondurilor și pentru a maximiza fiecare investiție strategică în dezvoltarea României și a Europei".

Potrivit USR, prelungirea perioadei de implementare este extrem de benefică pentru România, având în vedere că, până acum, sumele încasate de statul român reprezintă doar 31% din totalul alocărilor de 28 de miliarde de euro.

"În această situație de deficit bugetar, fondurile europene sunt vitale pentru a depăși criza actuală. Absorbția fondurilor din PNRR este crucială pentru România, pe lângă fondurile europene tradiționale", a subliniat europarlamentarul USR, Dan Barna.