Nicușor Dan a subliniat că "încerc să nu se ia în calcul nici măcar mărirea TVA de la 19 la 21%".
Întrebat despre posibilele cheltuieli pe care viitorul guvern ar putea să le reducă, în urma discuțiilor cu miniștrii Finanțelor, Tanczos Barna, și Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, Nicușor Dan a afirmat că, deși aceste calcule sunt realizate, ele sunt "absolut teoretice". El a explicat că orice majorare a taxelor de consum, precum TVA, "generează evaziune și limitează consumul".
„Deci niciodată nu sunt niște calcule absolute”, a adăugat Dan.
Referitor la discuțiile cu ministrul Finanțelor despre eliminarea variantei de majorare a TVA, indiferent dacă este vorba de o creștere la 21% sau de eliminarea cotelor mai mici de 5-9%, Nicușor Dan a afirmat: „Da, cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază.”
El a menționat că avem 5% pentru energie și 9% pentru alimentele de bază, iar cotele de 19% se mențin. „Nu se pune problema să crești de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%, asta e clar”, a subliniat el.
Președintele a exclus majorarea TVA-ului, căutând alte surse pentru echilibrarea bugetului. Nicușor Dan a insistat că "încerc ca acest lucru să nu fie luat în calcul".
Despre discuțiile cu partidele pentru formarea noului guvern, el a menționat că acestea au început de luni după-amiază, dar a adăugat că consultările "vor dura".
Întrebat despre progresele în discuțiile cu ministrul Finanțelor referitoare la deficitul bugetar, Nicușor Dan a afirmat că "progresează". „Progresăm pe lucrurile care pot să fie tăiate din cheltuieli, dar încă mai avem de lucru”, a spus el.
În legătură cu solicitările PSD privind continuarea investițiilor și respectarea acestora pentru a asigura participarea social-democraților în guvern, noul președinte a declarat că toată lumea își dorește investiții, dar trebuie evaluat și ritmul în care pot fi realizate acestea, având în vedere dobânzile.
„Toate condițiile sunt puse pentru a se negocia asupra lor. De exemplu, condiția cu investițiile, desigur că toată lumea își dorește investiții, însă depinde de ritmul acestora, dacă statul își permite un ritm de investiții pe niște dobândi foarte mari. În principiu, da”, a adăugat Nicușor Dan.