Investitorii străini își retrag capitalul din România, iar fabricile se închid

Investitorii străini își retrag capitalul din România, iar fabricile se închid

Conform unui raport emis de Banca Națională a României, capitalul străin în țară a înregistrat o scădere de aproape 33% în primele trei luni ale anului 2025, în comparație cu aceeași perioadă din 2024. Această diminuare este atribuită în principal creșterii costurilor salariale, instabilității politice și unui viitor economic incert.

Pe fondul acestor provocări, mulți investitori străini își reevaluează planurile de investiții în România, iar unii au anunțat deja concedieri sau chiar închiderea fabricilor. De exemplu, la Târgu Jiu, o companie de cablaje, unde activează câteva sute de angajați, se pregătește să își închidă porțile, iar muncitorii vor beneficia de salarii compensatorii.

Contextul economic actual

Anunțul de închidere a fabricii survine într-un climat economic deja dificil pentru România, care se confruntă cu o scădere accentuată a investițiilor străine directe. Datele publicate de Banca Națională arată că, în primele trei luni ale anului 2025, aceste investiții au scăzut la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Această tendință negativă este o continuare a scăderii observate începând cu 2023, după un vârf de 10 miliarde de euro în 2022.

Scăderile recente sunt influențate de un context regional și global complicat, marcat de incertitudini economice, politice și de efectele războiului din Ucraina. De asemenea, România se confruntă cu provocări interne, precum un deficit bugetar semnificativ, instabilitate politică și dificultăți în atragerea fondurilor europene.

Opinile experților

Dragoș Cabat, economist, a subliniat că „atât în Germania, cât și în alte țări care investesc, există o reducere a capitalului disponibil. Creșterea economică este mai scăzută, iar în aceste condiții, investițiile nu mai sunt justificate.” De asemenea, România nu mai reprezintă cea mai atractivă destinație pentru investitori, având în vedere creșterea competitivității în alte regiuni.

Daniel Anghel, președintele Consiliului Investitorilor Străini, a declarat că „țara noastră are încă multe oportunități de oferit. Cu toate acestea, percepția investitorilor este una de amânare, din cauza incertitudinilor politice, legislative și fiscale.”

Un sondaj recent realizat de Consiliul Investitorilor Străini a arătat că doar 35% dintre managerii companiilor care au participat ar dori să investească în România.