Guvernul român își propune să atragă 44 de miliarde de euro de la UE în următorii patru ani

Guvernul român își propune să atragă 44 de miliarde de euro de la UE în următorii patru ani

Guvernul României a adoptat, în cadrul ședinței de joi, o hotărâre prin care se stabilește că limita prefinanțării în tranșe pentru proiectele europene derulate prin programele din Politica de Coeziune va crește de la un maximum de 10% la un maximum de 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare.

România are la dispoziție, în cadrul acestui tip de proiecte, suma totală de 44 de miliarde de euro, dintre care 14 miliarde reprezintă cofinanțare. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că România se așteaptă să primească, cel mai probabil luna viitoare, 1,8 miliarde de euro prin intermediul acestor programe, în baza aplicațiilor recent trimise către forurile europene.

Modificări în gestionarea fondurilor europene

„Au fost efectuate modificări tehnice ale normelor de gestionare a fondurilor europene pentru a facilita o mai bună absorbție. Astfel, Guvernul a stabilit o creștere a limitei de prefinanțare în tranșe de la 10% la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare pentru proiectele derulate în perioada de programare 2021-2027, folosind fondurile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European+ și Fondul pentru o Tranziție Justă”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței.

Ministrul Boloș a subliniat că România are alocată suma de 30 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune pentru perioada 2021-2027, la care se adaugă cofinanțarea de 14 miliarde de euro.

„Bugetul total gestionat este de 44 de miliarde de euro. Acești bani trebuie să fie utilizați până pe 31 decembrie 2029, fiind complementari cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, absorbția acestei sume importante pentru dezvoltarea și modernizarea României rămâne o prioritate”, a afirmat Boloș.

El a adăugat că, în luna curentă, România a trimis aplicații de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru proiecte din cadrul Politicii de Coeziune, iar autoritățile se așteaptă ca acești bani să fie încasați, cel mai probabil, în cursul lunii iunie.

Boloș a reiterat că absorbția fondurilor europene „a rămas o prioritate pentru guvernul interimar și pentru dezvoltarea pe termen lung a României”.