Fondurile pentru autostrăzile Moldovei și Unirii, în pericol: ce soluții are statul român?

Fondurile pentru autostrăzile Moldovei și Unirii, în pericol: ce soluții are statul român?

Proiectele de infrastructură din România, în special autostrăzile Moldovei și Unirii, se confruntă cu probleme financiare majore. Până în prezent, aproximativ 2,3 miliarde de euro au fost investiți în lucrări deja finalizate sau în stadiu avansat, dar se estimează că vor fi necesare fonduri suplimentare din bugetul de stat pentru a finaliza lucrările rămase.

Autostrada A7, care are rolul de a conecta Moldova de Muntenia, se întinde de la Ploiești la Siret, trecând prin Pașcani. Aceasta este divizată în mai multe tronsoane, iar o parte dintre ele a rămas fără finanțare europeană, în special între Ploiești și Focșani, zona în care aproximativ 150 de km sunt în lucru, dintre care mai bine de 60% sunt deja utilizabili.

Conform declarațiilor lui Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, aproape 70% din banii alocați pentru aceste loturi au fost deja consumați, iar statul român trebuie să găsească surse alternative de finanțare pentru restul proiectului.

Comisia Europeană continuă să susțină lucrările doar pentru porțiunile cuprinse între Focșani și Pașcani, unde progresul constructorilor a atins 30%. De asemenea, Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură a menționat că din cei 420 de km inițiali estimați în PNRR, doar 190 de km mai sunt incluși, iar restul necesită finanțare din partea statului.

Un alt proiect în pericol este Autostrada A8, care ar urma să conecteze Moldova de Transilvania, având 55 de km în fază incertă de realizare. În plus, și modernizarea căii ferate dintre Arad, Timișoara și Caransebeș se confruntă cu probleme de finanțare.

În contextul actual, Ministerul Transporturilor va trebui să aloce resurse suplimentare din buget, o provocare dată fiind situația economică a țării. Totuși, există speranțe că proiectele pot fi incluse în noi inițiative europene, facilitând astfel implementarea lor.

Pe o notă pozitivă, autoritățile anunță că în curând va fi deschisă ultima porțiune a drumului expres Craiova – Pitești, permițând circulația rapidă de la Craiova la Constanța.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: autostrăzi finanțare fonduri europene infrastructură PNRR România transporturi
Autor: Petronela Alina