România se confruntă actualmente cu o criză valutară fără precedent. Situația politică influențează temerile investitorilor, care încep să vândă titluri românești și să se retragă din punct de vedere investițional. Este imperativ ca președintele României și noul premier interimar să comunice în spațiul public angajamentele României, oferind asigurări că țara nu va intra în incapacitate de plată, așa cum a afirmat fostul premier Ciolacu, și că vom respecta toate angajamentele asumate de statul român.
Este necesar să transmitem mesaje de stabilitate din partea instituțiilor statului, deoarece temerile investitorilor devin tot mai mari. De exemplu, un candidat promite în mod public tăierea dobânzilor la toate creditele românilor, ceea ce este o aberație din punct de vedere economic și ridică semne de întrebare cu privire la discernământul acestuia în probleme economice. Pe lângă mesajele de stabilitate, cei doi candidați la președinție, domnii Simion și Nicușor, ar trebui să iasă în public pentru a discuta despre investițiile în România și măsurile pe care intenționează să le implementeze odată ajunși în funcția supremă din stat.
Amenințarea instabilității economice
În opinia consultantului economic Adrian Negrescu, fenomenul retragerii de capital din România se va intensifica dacă nu vor fi clarificate rapid semnele de întrebare legate de economia și finanțele publice. „Dacă nu vom clarifica aceste semne de întrebare, România riscă să piardă toți cei 10-15 ani de creștere economică obținută în percepția investitorilor,” a adăugat acesta.
Conform declarațiilor sale, Banca Națională a alocat aproape 3 miliarde de euro pentru a menține cursul la 4,97 lei/euro, o măsură care devine din ce în ce mai puțin eficientă în contextul percepției investitorilor. „Ne putem aștepta ca, în perioada următoare, cursul de schimb să depășească 5 lei pentru 1 euro,” a avertizat Negrescu.
El a subliniat că România dispune de un buffer financiar care permite plata facturilor pe o perioadă de 2-3 luni. „Fostul premier Ciolacu a avut un impact negativ asupra acestei percepții, afirmând că România riscă să intre în incapacitate de plată,” a spus Negrescu. „În realitate, avem rezerve valutare suficiente și acorduri cu Comisia Europeană, FMI și Banca Mondială care ne permit accesarea rapidă a unor linii de finanțare în cazul unei probleme financiare.”
El a concluzionat că politicienii ar trebui să fie mai prudenți în declarațiile lor, evitând să alimenteze temerile investitorilor și lăsând specialiștii să ofere mesaje de stabilitate.
Bursa de la București a reacționat negativ la rezultatele turului I al alegerilor prezidențiale, iar dobânzile au crescut, cursul leu/euro depășind pragul psihologic de 5 lei.