Liderul de la Casa Albă a invocat lipsa progreselor în negocierile comerciale actuale, afirmând: „Vrem respect, nu amenințări”, au ripostat europenii.
Karin Caifa, corespondent CNN, a relatat: „Președintele Trump a început weekend-ul concentrat pe taxele vamale și cu o nouă amenințare privind impunerea unor tarife, despre care secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că speră că vor pune presiune pe Uniunea Europeană în mijlocul negocierilor comerciale.”
Donald Trump, președintele SUA, a declarat: „Eu am spus că este timpul să jucăm cum știu eu să joc.”
Invocând lipsa progreselor în negocierile comerciale actuale, președintele american a amenințat că, începând de duminica viitoare, va aplica un tarif de 50% pentru toate mărfurile trimise din Uniunea Europeană în Statele Unite.
Citește și
Trump vrea să crească de patru ori producția de energie nucleară în următorii 25 de ani pentru a câștiga duelul AI cu China.
Donald Trump a continuat: „Nu caut o înțelegere. Am stabilit deja înțelegerea, este de 50%. Dar, din nou, nu va exista nicio taxă vamală dacă își construiesc fabrica aici. Dacă vine cineva și vrea să construiască o fabrică aici, pot discuta despre o mică amânare.”
Reporter: Este ceva ce poate face UE?
Donald Trump: „Nu știu, vom vedea ce se întâmplă, dar în acest moment intră în vigoare pe 1 iunie.”
Această măsură ar reprezenta mai mult decât dublu față de planul tarifar de 20% pentru produsele europene, anunțat de Trump pe 2 aprilie, în „Ziua Eliberării”, după cum a numit-o el.
Tarifele respective sunt momentan suspendate până pe 9 iulie, pentru a permite continuarea negocierilor comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite.
Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a afirmat:
După noul anunț al lui Donald Trump, oficialii de la Bruxelles au încercat să se mențină calmi, exprimându-și dorința de a continua negocierile. Mai mulți dintre ei au subliniat că Uniunea Europeană se angajează să obțină un acord comercial cu Statele Unite bazat pe respect, nu pe amenințări.
Johann Wadephul, ministrul german de Externe, a declarat: „Reacția revine Comisiei Europene. Are tot sprijinul nostru în efortul de a păstra accesul nostru la piața americană. Cred că astfel de tarife nu ajută pe nimeni, ci doar vor duce la suferințe economice în ambele piețe.”
„Uniunea Europeană este pe deplin angajată, hotărâtă să asigure un acord care să funcționeze pentru ambele părți”, a declarat, de asemenea, comisarul european pentru comerț.
Mary Lovely, de la Peterson Institute for International Economics, a menționat: „Cred că acesta este modul în care președintele Trump vede procesul de negociere. Amenință partea cealaltă. Le spune că e dispus să meargă până la punctul critic, ceea ce, evident, ar dăuna Statelor Unite, ca să arate că e serios în obținerea unui acord.”
Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Washingtonului, trimițând anul trecut bunuri în valoare de peste 600 de miliarde de dolari și cumpărând bunuri în valoare de 370 de miliarde de dolari, conform cifrelor guvernului Statelor Unite.