Ce se întâmplă acum pe piață este o consecință directă a rezultatului alegerilor și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la turul II. Este evident că, după acest tur, lucrurile vor deveni mai clare; vom putea observa în ce direcție se îndreaptă economia și țara noastră. Îngrijorarea investitorilor provine din faptul că, în funcție de rezultatul alegerilor, piețele internaționale, în special finanțatorii internaționali, vor reacționa. Astfel, ceea ce observăm acum pe piață poate fi interpretat ca o precauție din partea investitorilor care așteaptă să vadă evoluțiile viitoare. Cred că în următoarele două săptămâni vom experimenta în continuare volatilitate. Vor exista zile în care scăderile vor continua, dar și zile în care piața va recupera, având în vedere că, după turul II al alegerilor, trendul va deveni clar, iar investitorii vor ști în ce direcție se va îndrepta piața.
A explicat Ovidiu-Lucian Isac, director general al Estinvest.
La rândul său, Antonio Oroian, broker la Goldring, a menționat că acum observăm o reacție negativă la rezultatul alegerilor, în special dat fiind scorul considerabil obținut de candidatul de extremă dreapta.
Așteptările investitorilor
Investitorii străini așteaptă deznodământul turului II. Totuși, având în vedere volumele de tranzacționare, nu putem vorbi, cel puțin deocamdată, despre o panică în rândul investitorilor. Chiar și așa, intrăm din nou într-o instabilitate politică, având în vedere tensiunile din coaliția de guvernare, iar această instabilitate nu ne ajută deloc, nici în aspectele fiscal-bugetare, nici în percepția investitorilor străini și a agențiilor de rating.
A subliniat Antonio Oroian.
De asemenea, Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, consideră că reacția pieței a fost negativă, dar moderată.
Analiza pieței bursiere
O primă reacție a pieței bursiere locale la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale a fost una negativă, însă moderată. După prima oră și jumătate, indicii au pierdut aproximativ 1,5%, spre deosebire de piețele europene, care au înregistrat creșteri ușoare. Valoarea tranzacționată a crescut în comparație cu ultimele ședințe, însă circa 50% din aceasta a fost generată de acțiunile Banca Transilvania. Există multă prudență în piață, investitorii încercând să evalueze noile realități ale scenei politice. Orice semnal că România s-ar îndrepta spre o destinație izolaționistă față de Uniunea Europeană și NATO are potențialul de a afecta negativ sentimentul de piață, într-o economie încă în mare parte dependentă de investiții străine și fonduri europene pentru a-și menține echilibrul financiar și creșterea economică.
A afirmat Alin Brendea.
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul s-a cifrat la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicii bursieri au consemnat scăderi între 1,38% și 2,11%.
La ora 12:30, indicele principal BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,76%, cea mai mare scădere fiind raportată de indicele BET-FI, care reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri), respectiv de 3,22%. Volumul tranzacțiilor pe piața bursieră era de peste 64,54 milioane de lei (12,96 milioane de euro).
Românii au votat pe 4 mai 2025 pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion și Nicușor Dan își vor disputa, peste două săptămâni, respectiv în 18 mai, finala pentru Cotroceni.
Rezultate finale: Diaspora a avut, din nou, un vot decisiv la alegerile prezidențiale. Nivel record de prezență.