BNR avertizează: Importanța unui pachet credibil de consolidare bugetară pentru România

BNR avertizează: Importanța unui pachet credibil de consolidare bugetară pentru România

„Existenţa unui pachet credibil de consolidare bugetară este crucială”, afirmă Banca Națională a României (BNR) în comunicatul oficial prin care își justifică decizia de a menține dobânda-cheie.

Conform băncii centrale, incertitudinile și riscurile semnificative derivă din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, strâns legate de fluctuațiile cotatiilor materiilor prime și de măsurile comerciale adoptate de statele dezvoltate.

Alerte pe scena politică

Consiliul de administrație al BNR a aprobat recent Raportul asupra inflației, ediția mai 2025, care include datele disponibile până la 30 aprilie 2025. Conform prognozei din acest raport, rata anuală a inflației va continua să prezinte fluctuații până în trimestrul III 2025, influențată de efecte de bază și de expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energia electrică.

Se preconizează că aceasta va scădea timp de patru trimestre, pe o traiectorie mai ridicată decât în prognoza anterioară, atingând abia în trimestrul I 2026 o valoare ușor sub limita superioară a intervalului țintă și rămânând constantă ulterior.

Descreșterea inflației va fi susținută de efectele dezinflaționiste de bază și de decelerarea creșterii prețurilor importurilor, alături de ajustarea anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt.

Incertitudinile și riscurile sunt amplificate de comportamentul viitor al politicii fiscale și de venituri, în contextul politic intern actual. Acesta este determinat de execuția bugetară din primele trei luni ale anului și de necesitatea consolidării bugetare, conform Planului bugetar-structural convenit cu Comisia Europeană, în paralel cu procedura de deficit excesiv.

Un pachet credibil de consolidare bugetară este esențial, atât pentru corectarea dezechilibrului extern, cât și pentru accesibilitatea și costul finanțării în sectorul public și privat. Absorbția și utilizarea fondurilor europene, în special ale celor din programul Next Generation EU, sunt vitale pentru a contracara efectele negative ale consolidării bugetare și pentru implementarea reformelor structurale necesare.

Riscurile externe la adresa activității economice și a inflației pe termen mediu sunt influențate de continuarea conflictului din Ucraina și de situația din Orientul Mijlociu, dar și de politicile comerciale ale SUA și reacțiile altor state, care pot avea un impact semnificativ asupra economiei globale.

Deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE) și ale Rezervei Federale (Fed), precum și atitudinile băncilor centrale din regiune sunt de asemenea relevante pentru contextul economic actual.

Rata anuală a inflației a scăzut la 4,86% în martie 2025, de la 5,02% în februarie, ca urmare a ieftinirii combustibililor și energiei. Această tendință a fost contrabalansată parțial de creșterea prețurilor alimentelor.

În concluzie, BNR a decis menținerea dobânzii-cheie la 6,50%% pe an, context în care este esențială stabilitatea economică și consolidarea bugetară pentru viitorul României.