Euro a atins marți la prânz un nou maxim istoric, de 5,095 lei, comparativ cu 4,975 lei la deschiderea ședinței, pe fondul tensiunilor politice generate de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Deprecierea leului a fost însoțită de un volum de tranzacționare ridicat pe piața locală, de două ori mai mare față de media săptămânală obișnuită, conform analizei BCR, citată de profit.ro.
„Credem că 5,1 este noua linie în nisip a BNR. Faptul că cursul are o rată mare de trecere în inflație și un rol important în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă a leului pe termen scurt. Totuși, poziția fundamentală slabă legată de deficitele gemene favorizează o depreciere a leului în continuare, dar în pași mici, în următorii ani”, afirmă Eugen Sinca, economist în cadrul BCR.
Alegerea din 2025
În contextul alegerilor prezidențiale, George Simion a mulțumit public Statelor Unite pentru intervențiile care au avut loc în România, făcând referire la situația politică din țară. De asemenea, Crin Antonescu a adus o notă ironică în legătură cu candidații, afirmând că între cele două opțiuni nu există un loc de refugiu.
Pe lângă presiunile asupra cursului de schimb, investitorii au realizat vânzări pe acțiunile listate la Bursa de Valori București și pe titlurile de stat în lei, unde randamentele, în special pe termen scurt, au înregistrat creșteri. Aceasta sugerează o reacție la volatilitatea pieței și nesiguranța economică generală.
România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,3% din PIB, iar datoria publică a crescut cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la aproape 55% din PIB. În același timp, deficitul de cont curent a fost de 8,3% din PIB, fiind finanțat în principal prin împrumuturi externe.