Senatul a adoptat, marți, propunerea legislativă a USR, care impune Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) să implementeze un buton de autoexcludere pe site-ul său, destinat persoanelor care doresc să își restricționeze accesul la jocurile de noroc.
Cu 118 voturi pentru și opt împotrivă, conform Agerpres, propunerea legislativă modifică și completează OUG 77/2009 referitoare la organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Aceasta stipulează că ONJN trebuie să afișeze pe site-ul său, https://onjn.gov.ro/, un buton de autoexcludere, împreună cu numărul de cereri de autoexcludere înregistrate și procesate în timp real.
Proiectul a fost amendat de Comisia juridică și adoptat în forma modificată de plen. Unul dintre amendamente propune crearea unui Registru pentru persoanele autoexcluse, care va include instrumente de monitorizare și control pentru operatori, în scopul respectării obligațiilor legale. De asemenea, se va înființa o linie de comunicare tip tel verde pentru a sprijini prevenirea adicției de jocuri de noroc.
Organizatorii de jocuri de noroc au obligația de a interzice accesul persoanelor autoexcluse, identificându-le prin interogarea Registrului gestionat de ONJN, care va fi actualizat constant. Cererile de autoexcludere pot fi depuse atât la ONJN, cât și la operatorii de jocuri de noroc, fiind obligatorie aplicarea acestora pentru toate formele de jocuri autorizate în România.
Un alt aspect important al proiectului stipulează că jucătorii care demonstrează respectarea formalităților de autoexcludere au dreptul la returnarea sumelor jucate în termen de 48 de ore, printr-o cerere adresată operatorului, fie fizic, fie online.
Persoanele fizice pot solicita autoexcluderea pentru o perioadă determinată (12, 24 sau 36 de luni) sau nedeterminată. Această autoexcludere pentru o perioadă determinată poate fi revocată doar după expirarea duratei stabilite. În cazul autoexcluderii nedeterminate, cererea de radiere din Registru poate fi formulată doar după cel puțin 12 luni de la înregistrare.
Un alt amendament are ca scop reducerea stigmatizării și promovarea abordării terapeutice, stipulând că ONJN sau operatorul de jocuri de noroc trebuie să informeze jucătorul despre opțiunile de consiliere și tratament pentru dependența de jocuri de noroc.
De asemenea, o persoană poate fi declarată indezirabilă de operatorul de jocuri de noroc, în conformitate cu regulamentul acestuia. Această declarație are efecte doar între operator și persoana respectivă, iar persoanele declarate indezirabile vor fi incluse în registrele operatorilor, accesibile organelor de control ale ONJN.
Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii Camerei Deputaților, care este forul legislativ decizional în acest caz.